Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në qytetin Stara Zagora tregojnë piktura të vjetra nga muzeu i kolegjit të dikurshëm francez “Shën Augustin”

Foto: artgallerystz.com

Koleksioni i mbledhur dekada të tëra prej murgjve në muzeun e ish kolegjit francez “Shën Augustin” ndodhet për vizitë në Galerinë Arteve Gigurative në qytetin Stara Zagora deri më datë 20 tetor, informon Agjencia Telegrafike Bullgare. Pjesa më e madhe e krijimeve janë punime mbi bakër, të krijuara në atelietë e Сhаlсоgrаfуе dе Lоuvrе në një periudhë pothuajse 200 vjeçare - që nga shekulli i 13 deri në fillim të shekullit të 20.

Kolegji Francez “Shën Augustin” është krijuar në qytetin Plovdiv nga Urdhri i Etërve më 3 janar 1884. Kongregacioni i tyre është themeluar gjatë vitit 1850 nga ati Emanuell D Allzon /1818-1880/ famullitari i dioqezës në qytetin Nim-në Francë dhe drejtor i kolegjit “Fjetja e Hyjlindëses Mari”, i cili i jep emrin urdhrit të ri katolik. Urdhri ka uratën e papës Pij IX për misionin arsimor në pjesën lindore  të Kontinentit të Vjetër, i cili në atë kohë është një pjesë nga Perandoria Osmane. Përpara Çlirimit të Bullgarisë gjatë vitit 1863 në qytet hap dyer shkolla katolike “Shën Andreu”. Kështu ky qytet është misioni i parë jashtë kufirit të Urdhrit të Etërve. Pedagogët janë murgj, të cilët kanë kryer studimet e tyre në shkolla të njohura në perëndim, në Sorbonën e Parisit, në Universitetin Gregorian në Romë. Dhjetëra janë emrat e njohur nga arti dhe biznesi, të cilët marrin diploma këtu. Piktori Canko Llavrenov, mjeshtri drejtues i famshëm i bandave Gjeorgji Shagunov dhe veprimtari shoqëror emigrant Petër Uvaliev. Kolegji “Shën Augustin” është i mbyllur më 1 shtator 1948. Murgjit të cilët janë të huaj janë dëbuar, kurse bullgarët janë të futur në kampin në Belene

Më shumë nga rubrika

Ekspozita kushtuar 140 vjetorit të lindjes së Vlladimir Dimitrov-Mjeshtrit

Ekspozita “Imazhi i Mjeshtrit” kushtuar 140-vjetorit të lindjes së klasikut të artit bullgar Vlladimir Dimitrov-Mjeshtri (1882-1960) do të hapet në orën 18.00 të 19 majit në Galerinë Kombëtare “Kuadrati 500”. Në ngjarje do të marrin pjesë..

botuar më 22-05-19 6.05.PD
Foto: Facebook/InstitutCulturelBulgare

Java e librit bullgar fillon në Paris

Instituti Kulturor Bullgar në kryeqytetin francez shënon Ditën e Arsimit dhe Kulturës Bullgare 24 maj me shtatë ditë kushtuar librit bullgar. Nga data 18 deri më 25 maj do të prezantohen mbi 100 tituj nga autorë bashkëkohorë bullgarë , botuar..

botuar më 22-05-17 4.42.MD

Bullgaria është sërish pjesë e Natës Evropiane të Muzeve

Për vit të 18 të radhës institucionet kulturore bullgare aderohen ndaj iniciativës evropiane “Nata e Muzeve” më 14 maj. Ideja për këtë ngjarje lindi gjatë vitit 2005 në Francë, nën patronazhin  e Sekretarit të Përgjithshëm të Këshillit të Evropës..

botuar më 22-05-14 8.15.PD