Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Belica – aty ku arinjtë janë të lumtur

4
Foto: Facebook / Dancing Bears Park

Belica – qyteza e strukur në zemrën e malit Rilla është një zbulim i vërtetë për adhuruesit e natyrës dhe të turizmit. Në rajonin përreth janë bashkësitë më të bukura dhe më mirë të ruajtura të bredhit të bardhë në Ballkan. Shtigjet malore, të njomura me frymën e myshkut të lagësht, kalojnë nëpër pyje të dendura ahu dhe bredhi, ku larg e për larg përhapet jehona e korit të zogjve.

Atraksioni më i njohur në rajonin e Belicës është Parku për riadaptim të arinjve vallëzuesë i shtrirë nëpër lëndina të pafundme plotë diell. Del që në këtë mjedis krijuar artificialisht arinjtë jetojmë me 5 deri në 10 vjet më shumë se sa arinjtë në natyrën e egër.

Del që edhe koronavirusi nuk është pengesë për turistët që kërkojnë kontaktin me arinjtë. Edhe gjatë vjeshtës nuk pushon rrjedha turistike pranë gardheve prej tela.

Parku mbyllet për gjymin dimëror të arinjve në fillim të dhjetorit. Deri atëherë secili që ka dëshirë mund ta frekuentojë.

Më shumë për “parajsën e arinjve” mund të lexoni në botimin “Belica – qyteti i arinjve kërcimtarë dhe i natyrës mahnitëse” nga koleksioni I Radio Bullgarisë


Galeria

Më shumë nga rubrika

Shijoni bukurinë e valleve popullore bullgare

Kostume shumëngjyrëshe, muzikë magjepsëse, valle të bukura dhe këngë melodike që ngjallin një vullkan emocionesh... Vallet temperamente bullgare, shpesh në ritme të pabarabarta, zënë një vend të  rëndësishëm në kartëvizitën e vendit tonë jashtë shtetit...

botuar më 20-11-29 5.25.PD

Pavarësia e Shqipërisë dhe përkrahja e popullit bullgar

Para 108 vitesh populli bullgar priti me mirëkuptim dhe gëzim shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 nëntor 1912. Dhe në të vërtetë, Bullgaria kudo, në Konferencën e Londrës, para qeverive të mëdha, nuk u kursye kurrë për të marrë anën e Shqipërisë..

botuar më 20-11-28 7.05.PD

Nëpër kalldrëmet e Bllagoevgradit – lagja e vjetër “Varosha”

Jo një ose dy qytete bullgare e kanë ruajtur të paprekur atmosferën e Rilindjes. Blagoevgrad është një prej tyre. Mjafton të ecësh në pjesën e tij të vjetër për të udhëtuar të paktën 150 vjet prapa në kohë. Lagja “Varosha” daton në shekullin e 18-të. Në..

botuar më 20-11-28 4.25.PD