Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Konferencë online kushtuar Ballkanit Perëndimor

Ministrja Zaharieva
Foto: mfa.bg

Në një forum online kushtuar Ballkanit Perëndimor dhe organizuar nga eurodeputeti Angell Xhambazki Ministrja e Punëve të Jashtme Ekaterina Zaharieva nënvizoi se Bullgaria gjithmonë ka qenë një prej përkrahësve më të fortë të perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor, informoi BTA.

Ministrja Zaharieva siguroi se përkrahja ndaj vendeve nga Ballkani Perëndimor do të vazhdojë, por në të njëjtën kohë rikujtoi se ajo kurrë nuk ka qenë pa kusht.

Sipas Ministres së Jashtme Maqedonia e Veriut ka injoruar paralajmërimet per mosrespektimin e Marrëveshjes së Fqinjësisë së Mirë. Sipas Zaharievës Bullgaria mbetet e hapur për dialog dhe shprehu besim se ajo dhe kolegët e saj nga Shkupi do të gjejnë një mënyrë për të dalë nga kjo situatë.

“Viti që po shkon 2020 është një prej viteve më të rënda gjatë tërë historisë njerëzore dhe shpresoj se ai na ka dhënë një mësim të vlefshëm – se besimi, solidariteti dhe miqësia janë baza mbi të cilën duhet të formojmë marrëdhëniet”, vuri në dukje gjithashtu Zaharieva.
Në video-konferencën në fjalë eurokomisionarja Maria Gabriel paraqiti një “Program inovativ për Ballkanin Perëndimor”, i cili ka ambicien të japë një shtytje suplementare në fushën e studimeve shkencore, inovacioneve, arsimit, kulturës, rinisë dhe sportit. Programi propozon qëllime konkrete, të cilat ta rritin kapacitetin e Ballkanit Perëndimor për të përballuar sfidat globale, duke përfshirë ato të lidhura me tranzicioinin ekologjik dhe digjital.

Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Greqia kërkoi në OKB që Turqia të kthejë statutin e muzeut të “Shën Sofjes” Greqia bashkë me një sërë organizatash ndërkombëtare, kërkon nga Turqia për të kthyer statusin e mëparshëm të muzeut të “Shën Sofjes” në Stamboll. Monumenti antik..

botuar më 21-02-26 3.00.MD

A është e pashmangshme që Bullgaria të drejtohet nga një koalicion?

Bullgaria ndodhet para zgjedhjeve më të rëndësishme që nga fillimi i tranzicionit drejt demokracisë, pohojnë analizatorët në vend. Deri në fillimin e fushatës paraelektorale mbeten ditë të numëruara. Sa njerëz do të shkojnë deri tek kutitë e votimit - kjo..

botuar më 21-02-25 11.59.PD

Për bullgarët Rusia, Kina dhe SHBA-ja do të jenë superfuqitë në të ardhmen e afërt

Duke i përgjigjur pyetjes se cilat do të jenë super fuqitë gjatë 2030 58% e bullgarëve e vendosin Rusinë në   vend të parë, 50% e vendosin Kinën dhe 46% - Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Kjo tregon një studim global i Asociacionit Ndërkombëtar..

botuar më 21-02-23 12.02.MD