Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgarët në Reading po përgatiten për Krishtlindjet dhe Vitin e Ri

Foto: arkiv personal

Kur Viktoria Vllahovska transferohet në qytetin Reading - në Britaninë e Madhe, kupton se shkolla bullgare, në të cilën do të shkojë vajza e saj që të mësoj gjuhën e vet amtare, është më shumë se një orë larg. Diaspora bullgare në Reading është e madhe, prandaj Viktoria vendos të themelojë shkollë në qytet. Gjatë shtatorit të vitit 2017 shkolla bullgare me emrin “Doktor Petër Beron” tanimë është fakt.

“Ne përfshimë rajonin në Reading, Wokingham dhe Bracknell- saktëson mësuesja në lëndën e gjuhës dhe të letërsisë bullgare Cvetanka Stojanova.Në shkollën tonë ka 35 nxënës.Gjuha bullgare është gjuhë e dytë për ta dhe unë dua t’u jap stimul të vazhdojnë ta mësojnë. Në orët e letërsisë i njohim me autorë bullgarë dhe me krijimet të cilat ata i kanë bërë. Një rëndësi të madhe dhe të veçantë ka dhe mësimi i historisë, ku u jep mësim Diana Petrova, sepse ata duhet të dinë  se ku vijnë dhe çfarë do të thotë emri “Bullgaria” për historinë botërore. Një lëndë po kaq e rëndësishme është dhe gjeografia, sepse ajo do t’u ndihmojë  të mësojnë se ku gjendet atdheu i tyre dhe të mund të njihen me krahinën e vet të lindjes.”

Nga e majta në të djathtë: Viktoria Vllahovska, Diana Petrova, Cvetanka Stojanova, Ekaterina Dimitrova.

Gjatë periudhës së bllokimit të parë në Britaninë e Madhe, shkolla në Reading kalon drejt mësimit online.

“Por, tani në etapa po kthehemi në dhomat e klasave. Kemi variant të zhvillojmë dhe një koncert-online, por duam që fëmijët të kenë një ditë  në të cilën të ndiejnë atmosferën e Krishtlindjeve. Në shkollë do të bëjmë kartolina, dekorime, zbukurime të biskotave dhe shumë befasi të tjera” - thotë Viktoria Vllahovska, kurse Cvetanka Stojanova shton:

“Sivjet nxënësit kanë një projekt - “Krishtlindja ime bullgare”, në kuadrin e të cilit duhet të shkruajnë një ese të shoqëruar me fotografi dhe të tregojnë sesi festojnë në familjen e tyre, por sipas traditës bullgare, pa u përzier me zakonet dhe traditat angleze. “

Bullgarët në Reading me një kënaqësi mësojnë këngë krishtlindjesh dhe vjersha, kurse prej mësuesve të vet mësojnë sesi festohet Nata e Buzmit, Krishtlindja, çfarë vendoset në tavolinë në Bullgari.

“Ata dinë sesi pritet Viti i Ri, cilat janë traditat dhe si feston populli bullgar. Kurse për 1 janarin kanë punuar survaçka /thupra të zbukuruara thane/ dhe me padurim presin festën, që të përurojnë prindërit dhe shokët e vet. Vjet punuan maska të kukerëve” - tregon mësuesja Ekaterina Dimitrova.

Gjatë vitit 2019 shkolla vë themelin e një tradite interesante: kalendarë me piktura. Atëherë tema ishte “Shenjtorët bullgarë - ditët e emrit”.

Shumë nga nxënësit mbajnë emra të shenjtorëve, por asnjë prej tyre nuk dinte se çfarë është dita e emrit dhe se përse festohet, prandaj u qe shumë interesante të mësojnë - shënon Viktoria Vllahovska. Kurse projekti ynë i ri është i lidhur me këtë të studiojnë ndonjë festë bullgare ose traditë, t’u përgjigjen pyetjeve të lidhura me të dhe të pikturojnë ndonjë send lidhur me festën. Që të gjitha pikturat u bënë të shkëlqyera dhe zbukurojnë kalendarin e ri për vitin 2021.”

Shkolla në Reading krenohet dhe me bibliotekën e vet mobile. Ajo gjendet në një automobil, kurse nxënësit lexojnë me interes fabula, përralla popullore bullgare, libra për fëmijët.

“Ne mundohemi të formojmë dije, mjeshtëri dhe një qëndrim pozitiv ndaj kulturës bullgare, ndaj festave popullore dhe traditave, t’i afrojmë përmes gjuhës bullgare me historinë dhe traditat e popullit bullgar - thotë Viktoria Vllahovska. Por, më tepër formojmë ndjenjën për një bashkësi, sepse për ne kjo është me një rëndësi të madhe.”

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: arkiv personal


Më shumë nga rubrika

Banka Kombëtare Bullgare lëshon një monedhë argjendi kushtuar rilindësit Najden Gerov

Nga data 6 shkurt 2023, Banka Kombëtare Bullgare vë në qarkullim një monedhë përkujtimore argjendi me temë “200 vjet nga lindja e Najden Gerov” nga seria “Rilindja Bullgare”. “Njeriu pa libër – është si pemë pa rrënje” Najden Gerov (1823 -..

botuar më 23-02-06 9.37.PD

Me paella ose si salcë qumështi - sesi Makiko imponoi lutenicën bullgare në Japoni

Lutenica sipas një recete origjinale bullgare, por “Made in Japan” çau rrugën e saj drejt tregut në Tokën e Diellit dhe prodhuesja e saj Makiko Miura tashmë po bën plane për të zgjeruar prodhimin. Makiko jeton në prefekturën Yamagata - një nga..

botuar më 23-02-05 1.35.MD

Co-living dhe co-working përmes një kooperative - si Semkovo do të bëhet një parajsë për nomadët digjitalë

Nomadët digjitalë nga e gjithë bota duan të krijojnë një komunitet të madh ndërkombëtar në vendpushimin bullgar të Semkovos. Për këtë qëllim ata po përgatiten të transformojnë një hotel të braktisur të ndërtuar në vitet 1980. Ndërtesa ka një pamje..

botuar më 23-02-04 1.15.MD