Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Dimri i pazakontë i ngrohtë i mbajti patat me gjoks të kuq larg shtëpisë së tyre të dimrit

Foto: arkiv

Temperaturat e larta për këtë stinë janë shkak që patat me gjoks të kuq globalisht të rrezikuara akoma të mos kthehen në shtëpinë e tyre të zakonshme dimërore-liqenet Shablla dhe Durankullak në bregdetin verior bullgar. Kjo u bë e qartë nga numërimi i fundit i koordinuar i shpendëve në Ukrainë, Rumani dhe Bullgari.

Në kushte normale dimërore e gjithë popullata botërore e këtij lloji, e cila numëron rreth 50 000 shpendë, e kalon dimrin në zonat e lagështa të Dobruxhës dhe mund të vërehet në Bullgari dhe Rumani që nga muaji nëntor deri në muajin mars.

Bëhet fjalë për Branta ruficollis - pata më e bukur e egër në Evropë dhe në Azi. Gjatësia e trupit të saj arrin deri më 56 centimetra, kurse hapja e krahëve-deri më 135 centimetra. Kjo është pata e vetme me pendë të ndritshme, gjë e cila e bën jashtëzakonisht atraktive.

Në ditët e fundit të vitit 2020, u saktësuan mezi rreth 18 000 pata me gjoks të kuq, ku pjesa më e madhe janë në Rumani. Përgjatë lumit Danub-në rajonin Svishtov-Belene dhe në zonat e lagështa rreth qytetit Burgas dhe në Dobruxha u numëruan rreth 130 përfaqësues të këtij lloji të rrallë.


Më shumë nga rubrika

Njerëzit ikin, por legjendat mbeten në fshatin Shishenci

Fshati Shishenci i rrethit të Vidinit ndodhet në pikën më veriperëndimore të Bullgarisë , vetëm 5 km nga kufiri bullgaro-serb. Sipas të dhënave më të vjetra, ai është themeluar në shekullin e XIX-të nga Gjyshi Shishko nga Teteven, me të cilin janë..

botuar më 21-04-17 7.10.PD

Dy raste të mutacionit të Covid-19 në Bullgarinë Veriore

“Tek dy gra në Bullgarinë Veriore me variantin britanik të Covid-19 u zbulua një mutacion i cili është në fillimin e proteinës spike në thumb“, informoi në brifingun e autoriteteve shëndetësore profesori Todor Kantarxhiev, drejtor i Qendrës Kombëtare mbi..

botuar më 21-04-16 3.48.MD

Ngjarjet me adresë ballkanike

Konventa e Montreux nuk do të zbatohet për kanalin e “Stambollit” Konventa e Montreux nuk do të jetë e vlefshme për kanalin e ardhshëm të “Stambollit”, tha presidenti turk Rexhep Erdogan. Kanali i “Stambollit” nuk ka asnjëfarë lidhjeje me..

botuar më 21-04-16 3.07.MD