Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Stinët kalimtare kërkojnë një vëmendje më të përqendruar në rrugët e Bullgarisë

Më pak viktima në rrugë për dy muajt e parë të vitit

Foto: arkiv

Në dy muaj të këtij viti rënia e aksidenteve rrugore është shumë e vogël. Sipas statistikës, në territorin e Bullgarisë kanë ndodhur 689 aksidente të rënda rrugore. Viktimat janë rreth 50, kurse të plagosurit 858. Një krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2020 tregon se numri i aksidenteve është pakësuar me 115, por është ulur në mënyrë të konsiderueshme numri i viktimave - me më shumë se 160 veta.

“Nëse kjo i dedikohet më tepër dhe vetëm pandemisë, unë mendoj se jo - vuri në dukje në intervistën për programin “Hristo Botev” të BNR inxhinieri Bogdan Millçev nga Instituti i Sigurisë Rrugore. Koha do të tregoj, sepse jemi dëshmitarë sesi përveç kufizimit të lëvizjes së njerëzve gjatë vitit të kaluar, një gjë tjetër reale të kryer mbi temën “Siguri rrugore” nuk ka.

Një fenomen karakteristik për Bullgarinë është numri i lartë i shoferëve të vetë-përplasur:

Bogdan Millçev

“Është e qartë se kjo është bërë si rezultat i një gabimi njerëzor, por unë e pyes veten pse ne bëjmë gabime njerëzore kaq shpesh në vendin tonë sesa në vendet e tjera? Shkaku është infrastruktura e cila është bërë kështu që ne lodhemi më shpejt.”

Shkaku kryesor për lodhjen e shpejtë të shoferëve është mungesa e shënimeve në rrugë. Përveç kësaj, rrugët nuk janë të ndriçuara mirë ka dhe një numër të madh vrimash dhe pabarazi. Inxhinieri Millçev është kategorik se është i nevojshëm ndryshim i mjedisit, në të cilin lëviz çdo një prej nesh si shofer. Por duket se akoma nuk ka ardhur momenti që kjo të kuptohet nga institucionet, të cilat janë të angazhuara me drejtimin e parrezikshmërisë rrugore.

“Tek ata shohim një fiksim të plotë për këtë të gjobiten sa më shumë shoferë, për të riedukuar sa më shumë prej tyre. Çdo shofer nuk mund të jetë garues i Formula 1 dhe të ketë kontroll  të plotë mbi makinën. Kur ulet pas timonit, ai duhet të respektojë rregullat, ta drejtojë rruga, kurse po të bëjë gabim, ta ruaj nga fundi fatal.”

Mes shkaqeve më të shpeshta për katastrofa në Bullgari janë mosrespektimi i kushteve të rrugës, tejkalimi i shpejtësisë, e cila çon deri në humbjen e kontrollit dhe të besimit të tepërt të shumë shoferëve të rinj  të cilët akoma nuk kanë grumbulluar përvojë të mjaftueshme pas timonit.

“Kjo është një periudhë kritike, gjatë së cilës stinët ndërrohen në kuadrin e 24 orëve. Kemi shi, mjegull, akull. Tani për shembull, njerëzit mendojnë se, tanimë ka ardhur pranvera, por temperaturat e ndryshueshme janë një nga shkaqet për incidentet e shpeshta. “

Përpiloi: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: arkiv, BGNES


Më shumë nga rubrika

½ prej punëdhënësve janë gati ta vazhdojnë punën në distancë edhe pas pandemisë

Më shumë se gjysma e punëdhënësve (55%) kanë filluar të përdorin punën nga distanca në kompanitë e tyre, ndërsa 28% e kanë përdorur këtë formë të punës para pandemisë. 17% e punëdhënësve nuk e aplikojnë punën në distancë. Këtë e tregon një studim i..

botuar më 21-05-14 4.30.MD

Komiteti Bullgar i Helsinkit: Viti 2020 hodhi sfida serioze ndaj të drejtave të njeriut në Bullgari

Viti pandemik 2020 tregoi se sa e rëndësishme është vendosja e bilancit të saktë midis kufizimeve të të drejtave të shtetasve dhe mbrojtjes së shëndetit të popullsisë. Ishim dëshmitarë të mbylljes së shteteve, të pamundësisë për udhëtime dhe kalimin e..

botuar më 21-05-13 2.07.MD
Prof. Hristo Bonxhollov

Për herë të parë që nga viti 1944 do të ketë një universitet bullgar në Maqedoninë е Veriut

Universiteti “Shenjtor Kirill dhe Metodij” në Veliko Tarnovo është universiteti i parë bullgar që do të hapë një filial të vet në Maqedoninë e Veriut. Negociatat për të arritur këtë vazhduan tre vjet. Rektori i universitetit, Prof. Hristo..

botuar më 21-05-13 1.03.MD