Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Për kosin bullgar dhe mjekimin e Covid-19

Foto: arkiv

Molekulat në kos janë efektive në trajtimin e një sërë gjendjesh inflamatore, duke përfshirë "stuhitë e citokinës" të shkaktuara nga Covid-19, vënë në dukje studiuesit në Universitetin Ben-Gurion në Izraelin Jugor. Shkencëtarët që identifikuan molekulat - Prof. Raz Jelinek dhe studenti Orit Malka - saktësojnë se kosi e ka potencialin për të luftuar bakteret patogjene. Në veçanti, molekulat janë në gjendje të zvogëlojnë ndjeshëm virulencën e agjentit të kolerës.

Të bësh një kos të mirë është si të rritësh një fëmijë të mirë – procesi është kaq delikat. Këtë e deklaroi inxhinierja Maria Stefanova-Kondratenko, e cila ka krijuar dhe drejtuar Laboratorin Kombëtar në ish-ndërmarrjen shtetërore "Industria e Qumështit" në vazhdim të 25 vjetëve. Në një intervistë për Radio Bullgarinë disa kohë më parë ajo shpjegoi se cili është dallimi midis kosit bullgar dhe jogurtit? - lexoni postimin Maria Kondratenko: Perëndimi nuk arriti të zbulojë sekretin e kosit bullgar“.

Kosi bullgar është i njohur dhe i vlerësuar lart në mbarë botën. Në vitet para pandemisë adhuruesit e produktit të shijshëm shëndetësor nga kënde të ndryshme të Bullgarisë dhe nga jashtë u përfshinë në Festën speciale të kosit në qytetin Trën.

Në krahinën e Trënit, ose më saktë në fshatin Studen Izvor, ka lindur zbuluesi i bakterit të tharët laktik, bakter ky shkakton fermentimin në qumështin bullgar.

Dr. Stamen Grigorov e ka përshkruar bakterin e porsazbuluar në vitin 1905 dhe ia ka dhënë emrin Lactobacillus Bulgaricus. Mund të lexoni hollësi interesante për këtë në artikullin tonë Për kosin bullgar, për bakterin e dobishëm dhe për zbuluesin e tij nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

370 vjet nga shtypja e librit të parë bullgar

Më 6 maj mbushen 370 vjet nga botimi i librit të parë të shtypur bullgar – përmbledhjes me lutje “Abagar”. Libri përbëhet nga pesë fletë të mëdha në formën e rrotullave, në anën e përparme të të cilave janë të shtypura lutje të shkurtra apokrife. Fletët..

botuar më 21-05-06 4.36.MD

Dita e Shën Gjergjit jashtë trapezës dhe paradës

6 maji në Bullgari është një festë e madhe – është dita e Shën Gjergjit! Dita e Shën Dëshmorit të Madh Gjergji Fitimprurës është festë e trimërisë dhe e Ushtrisë Bullgare. Kjo është dita në të cilën vihet fillimi i gjysmës verore të punës..

botuar më 21-05-06 8.10.PD

Pse veza e parë e Pashkëve është e kuqe?

Tradita është që vezët e Pashkëve të ngjyrosen Të Enjten e Madhe nga gruaja më e moshuar në familje. Në të kaluarën në shtëpitë më të pasura ngjyroseshin nja 500-600 vezë, kështu që ato të mjaftonin deri në Ditën e Ngjitjes së Zotit Jezu Krisht në..

botuar më 21-04-29 9.05.PD