Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

E Diela e Thomait është sot

Foto: arkiv

Dita e fundit e Javës së Ndritshme pas Ringjalljes së Krishtit njihet si E Diela e Thomait. Kjo është dita në të cilën respektohet kujtesa e Apostullit Thomai – njeri prej 12 dishepujve të zgjedhur nga Krishti. Kjo ditë lidhet me një nga episodet emblematike në jetën e Thoamit.

Kur Jezu Krishti iu shfaq dishepujve pas Ngjalljes së tij Thomai mungonte dhe prandaj dyshonte për fjalët e apostujve të tjerë se panë Zotin. Një javë të tërë ai jetonte me dyshimin duke pritur që në të vërtetë të shihte shenjat e plagëve me sytë e tij dhe t’i prekte me gishtat e tij. Kur, Jezusi iu shfaq dishepujve të Dielën në vijim, Ai i kërkoi Tomait që të shuante dyshimet e tij: “Vendos gishtin këtu dhe shiko duart e mia; shtrije dorën tënde dhe vendosje në anën time; mos ji mosbesues, por besimtar ”.Në momentin që ai siguroi veten për realitetin e shenjave në duart e Krishtit dhe në krah të Tij, besimi doli nga brenda tij dhe ai shpalli, “Zoti im dhe Perëndia ime”. Sidoqoftë, qortimi i Krishtit ka një rëndësi të veçantë për të gjithë ata që kanë skepticizmin e Thomait: “Lum ata që nuk kanë parë dhe ende kanë besuar”.

E Diela e Apostullit Thomai gratë përsëri ngjyrosin vezëdhe i shpërndajnë ato për të kujtuar dhe për të qetësuar shpirtrat e të vdekurve të tyre. Këtë ditë festojnë ditën e emrit të gjithë me emrin Toma, Tomisllav, Tomisllava.

Përpilues: Diana Cankova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova


Më shumë nga rubrika

Shërbimi në tempullin

Festa e Shpirtit të Shenjtë

Kisha Ortodokse Bullgare kremton festën e Shpirtit të Shenjtë me shërbime solemne. Në këtë ditë Fryma e Shenjtë zbriti mbi apostujt dhe ata morën dhuratat e tij të hirshme. Shpirti i Shenjtë është Veta e tretë e Trinisë së Shenjtë. Duke e..

botuar më 21-06-21 1.41.MD

Kisha e Krishtit kremton Rrëshajën e Shenjtë

Ditën e 50-të pas Ringjalljes së Krishtit shënojmë ditëlindjen e kishës – Rrëshajat. Rrëshaja e Shenjtë është një nga festat më të mëdha të krishtere, të cilën kisha e radhit krahas Lindjes dhe Ringjalljes së Jisus Krishtit. Në këtë ditë sipas..

botuar më 21-06-20 1.10.MD

Sot është Dita e të Vdekurve

Sot është Dita e të Vdekurve, në Bullgari e quajmë gjithashtu Përshpirtjen e Qershisë për shkak të stinës së qershive. Pas lutjes në kishë, bullgarët ortodoksë këmbejnë grurë të zier, bukë, verë, qershi, ëmbëlsira etj. me fjalët "Zoti t’i..

botuar më 21-06-19 10.10.PD