Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më 24 maj nderojmë shpirtin, kulturën dhe arsimin

Foto: BGNES

Për ne bullgarët 24 maj është një nga ditët më të ndritshme të vitit. Kjo është festa e lartësimit shpirtëror, e synimit drejt përsosjes nëpërmjet arritjeve të shkencës dhe të kulturës. Në këtë ditë kremtojmë veprën e të dy arsimtarëve sllavë Shenjtorët Kirill dhe Metodij, vepër kjo e cila respektohet në të gjithë botën e krishterë.

Në shekullin e IX Vëllezërit e Selanikut zhvillojnë një veprimtari prej misionari duke përhapur fenë e krishtere. Ata hodhën themelet e alfabetit sllav, i cili i dha shtytje serioze zhvillimit kulturor të popujve sllav. Konstantin-Kirill Filozof arriti të krijojë një sistem të të shkruarit, i cili në mënyrë maksimale pasqyronte veçoritë e fjalimit sllav. Kundrejt çdo tingulli ai e vuri shkronjën përkatëse.  Në shumë aspekte ai i dha kuptim simbolik alfabetit të parë – atij gllagollik, sepse ai është i përbërë nga elementet e shenjta të krishterimit – kryqi, rrethi si simbol  i përsosmërisë dhe trekëndëshi si simbol i Trinisë së Shenjtë. Kjo, sipas specialistëve, është një përkushtim i koduar në këto elemente – të cilat vjen të sugjerojnë se alfabeti duhet të shërbejë për të përhapur Fjalën e Zotit në mesë të sllavëve. Kjo është arsyeja për krijimin e një qëndrimi specifik të nderimit ndaj këtij shkrimi e deri më sot.

Në ditët tona germat me të cilat që nga mosha më e njomë shkruajmë dhe lexojmë, sjellin gëzim dhe kënaqësi nga dija, nëpërmjet tyre krijojmë dhe formojmë trashëgiminë tonë kulturore për brezat që vijnë pas. Prandaj këtë ditë ne kremtojmë edhe kulturën, arsimit dhe shpirtin bullgar.

Për herë të parë sivjet pas një vendimi të Legjislaturës së 44 të Kuvendit Popullor, në vend “Ditë e arsimit dhe kulturës bullgare dhe e shkrimit sllav”, 24 maj shënohet si “Dita e Vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij, e alfabetit, arsimit dhe kulturës bullgare dhe e letërsisë sllave”.

Më shumë për thelbin e kësaj feste të ndritshme për çdo bullgar mund të lexoni në botimin “24 maji – festa e mësuesve dhe edukatorëve të parë sllavënga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpilues: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Manastiri i Rilës ruan lipsanet e mbrojtësit qiellor të Bullgarisë, Shën Ivanit të Rilës

"Ai që dëshiron të jetë i pari ndër ju, le të jetë shërbëtori i të gjithëve". Legjenda tregon, se ky ka qenë një nga këshillat, të cilat Ivan Rillski i drejtoi Mbretit Petër, ndërkohë që me mirësjellje refuzoi të takohet me të dhe të pranojë..

botuar më 22-07-23 7.15.PD

Më 29 qershor, Kisha Ortodokse Bullgare nderon Apostujt e Shenjtë Pjetër dhe Pali

Dita e Apostujve të Shenjtë Pjetër dhe Pali është një festë e nderuar nga bullgarët. Në traditën tonë popullore ajo simbolizon gjallërimin e natyrës dhe lindjen e jetës në fillimin e verës së vërtetë, e cila në vendin tonë zakonisht fillon në fund..

botuar më 22-06-29 6.05.PD

Ne festojmë folklorin bullgar më 22 qershor

Dita e folklorit bullgar-22 qershor, sipas traditës do të shënohet me një koncert-spektakël “Kohë për folklor”-shfaqje dhe regjisor Asen Pavllov, themeluesi i ansamblit “Çinari” .   E tij është dhe ideja për vendosjen e festës, e festuar për herë..

botuar më 22-06-22 10.26.PD