Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Çmimi i ulët i blerjes dhe prodhimi bajat - pengesa për korrjen e livandës të këtij viti

Foto: BNR-Shumen

Bullgaria gjendet në krye të prodhuesve  të vajit të livandës në botë, ku përpara disa vjetëve pati zhvendosur dhe Francën. Tregje tradicionale, për të cilat vendi ynë eksporton vajin e livandës janë Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Franca, Gjermania dhe Kina, Lindja e Afërt dhe e Largët, Vietnami, Maroku, Egjipti, Izraeli, Turqia e të tjera. Sivjet prodhuesit nuk nguten që të bëjnë parashikime  për rendimentin, vjellja e të cilit fillon në fillim të muajit korrik. Shkaqet janë të lidhura si me pandeminë nga Covid19, kështu dhe me mbetjen e një sasie të madhe të prodhimit të pa shitur nga fushata e vitit të kaluar.

Petër Hristov është kryetar i Shoqatës Kombëtare të Prodhuesve të Vajrave Eterike në Bullgari, në të cilën anëtarësojnë rreth 100 prodhues. Sipas fjalëve të tij:

Петър Христов

“Çdo një prej tyre ndeshet me  çmimin e ulët të blerjes dhe pamundësinë për të shitur pjesë të prodhimit të vitit të kaluar. Guxoj të them se kemi anëtarë që kanë probleme shëndetësore për shkak të pamundësisë për të shitur produktet e tyre. Për njerëzit është me rëndësi të punojnë për ndonjë farë përfitimi, që të mund të ushqejnë familjen e vet. Aktualisht, me këtë çmim blerës prej 25 deri më 50 leva për një kilogramë vaj, kjo është e pamundur. Disa kolegë hoqën dorë, i lëruan fushat ose i dhanë me qira. Me rëndësi është se çfarë varieteti po rrit, sepse cilësia e tij përcakton çmimin më të lartë.”

Vet Hristovi kujdeset për rreth 300 dynymë të mbjellë. Sasia e tyre në vend ndryshon vazhdimisht. Shpreson që shteti të ndihmojë prodhuesit, dike i subvencionuar ata me midis 50 dhe 100 leva për një dynym livandë. Anëtarët e Shoqatës rrisin rreth 14 000 dynymë me livandë, të cilët gjenden kryesisht në të ashtuquajturin Hambar të Bullgarisë - Dobruxha. Ky është një nga rajonet, krahas me luginën e Trëndafilave dhe të Starozagorskos, në të cilin janë përqendruar një numër më i madh prodhuesish.

Potenciali për zhvillimin e prodhimit të livandës dhe të kulturave të tjera të vajit eterik në vendin tonë është i madh, meqenëse vendi ynë ka një klimë jashtëzakonisht të përshtatshme, tokë, specialistë të mjaftueshëm si dhe agronomë, varietete me një cilësi të lartë dhe për më tepër  një dallueshmëri më të mirë në tregjet botërore. Përveçse në prodhimin e parfumeve livanda përdoret gjerësisht në shumë produkte kozmetike si kremrat, pastat e dhëmbëve, ujërat e fytyrës dhe të gojës, si dhe ilaçe të ndryshme dhe pomada për mavijosje dhe dhimbje të ndryshme.

Livanda mund të përdoret dhe për mjekimin e plagëve dhe të djegieve, sepse përmban tanine, të cilët i vrasin bakteret dhe nuk lejojnë një infektim.

Redaktor: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BGNES, BNR-Shumen, arkiv, dobrudjabg.com


Më shumë nga rubrika

Inflacioni nuk është i pazakontë në periudhat e rimëkëmbjes nga krizat globale

Çmimi i energjisë elektrike për industrinë arriti 300 leva (rreth 150 euro) për një megavat-orë, vetëm katër ditë pas betimit të qeverisë së tretë teknike brenda mandatit të Presidentit Rumen Radev. Sipas kryeministrit Stefan Janev, qeveria po..

botuar më 21-09-28 7.15.PD
Stefan Janev (djathtas) dhe Ivan Ivanov

Qeveria prezantoi masat e saj për të mbështetur sektorin e energjisë

Qeveria e përkohshme po punon për të siguruar çmime më të mira për të gjithë konsumatorët. Kjo u njoftua nga Kryeministri Stefan Janev në një konferencë në të cilën u prezantuan masat e planifikuara nga qeveria e përkohshme në sferën e energjisë...

botuar më 21-09-27 5.12.MD

2021-ta është një vit i mirë për prodhuesit e drithërave

Gruri i korrur në vitin 2021 është 52% më shumë se një vit më parë, i cili ishte plot shumë probleme në prodhimin e grurit. Rendimenti i grurit arriti në 7.16 milion tonë. Ky është viti më i mirë që nga viti 2017 për sektorin në Bullgari. Kjo u..

botuar më 21-09-24 2.58.MD