Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kremtojmë Ngjitjen në Qiej të Zotit Krisht

Foto: pravoslavieto.com

Më 10 qershor sivjet Kisha Ortodokse Bullgare kremton Ngjitjen në Qiej të Zotit Krisht ose Ditën e Shpëtimit Njerëzor. Kjo festë gjithnjë bie ditën e enjte 40 ditë pas Pashkëve. Sipas besimeve të krishtera pas Ringjalljes Jisu Krisht mbeti në Tokë për të predikuar midis dishepujve të tij si një Njeri Perëndi. Në ditën e 40-të në rrëzat e Malit të Ullinjve pranë Jerusalemit ai u ngjit në qiell. Ky akt është shpëtimtar për njerëzimin dhe prandaj dita quhet edhe Dita e Shpëtimit Njerëzor.

Sipas besimeve kjo ditë mblidhen shpirtrat e të gjithë të vdekurve të cilët janë të liruar nga E Enjtja e Madhe. Natën duke u gdhirë Dita e Ngjitjes në Qiej të Zotit Krisht zanat mbledhin dhe zbukurohen me lule të çelura kuruese. Prandaj, në prag të festës, njerëzit e sëmurë dhe gratë jopjellore shkojnë të flenë në livadhet. Dita e Shpëtimit Njerëzor është një festë e bukëpjekësve dhe ëmbëltorëve. Ditën e emrit festojnë ata që quhen Spas, Spasena, Spasimir, Spasimira, Spasiana, Spaska.

 

Më shumë nga rubrika

Dialogu midis artit dhe pushtetit në Bullgari në vitet 70-të të shekullit XX

“Njerëzimi është aq i njëjtë në çdo kohën sa që historia nuk na informon për ndonjë gjë të re ose të çuditshme në këtë moment. Ndryshojnë vetëm normat morale dhe etike” – me këtë citat të Davide Hume nga “Studimi i njohurive njerëzore” (1738)..

botuar më 21-06-12 10.25.PD

Zhurmë laike, banja të ndara dhe rojë-mbikëqyrëse - ky është qyteti i Varnës përpara 100 vjetëve

Pas Çlirimit qeveria lokale filloi të bënte përpjekjet e para për të zhvilluar Varnën si një destinacion detar. Për këtë qëllim u morën hua për tharjen graduale të kënetave pranë qytetit, për ndërtimin e hotelit të parë dhe krijimin dhe formimin e..

botuar më 21-06-08 7.15.PD

Kisha “Shën Joan Letni” mban kujtime për fshatin e zhytur Pçelinci

Një tempull i vogël, i strehuar në një shkëmb të rrethuar me ujë, ruan histori nga Mesjeta deri në ditët e sotme. Nga ngjarjet e shumta dhe fenomenet natyrore që kanë ndodhur gjatë viteve të kaluara më e tmerrshmja prej tyre është nga shekulli i..

botuar më 21-06-04 7.15.PD