Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Tri arushka u shpëtuan në Rodopet

Foto: moew.government.bg

Fati i tri arushkave në rajonin e malit Rodope preokupoi shoqërinë bullgare. Pas një operacioni tjetër të shpëtimit në rajonin e qytetit Smoljan, i treti me radhë në dhjetë ditët, ekspertët shtetërorë nga rajoni, përgjegjës për ruajtjen e larmisë së specieve, diskutuan në një takim pune masat për të parandaluar incidente të tilla të ngjashme dhe për të mbrojtur speciet e kërcënuara të mbrojtura.

Fill pas gjetjes së dy arushkave të para është bërë një kontrollim i të gjitha lejeve të dhëna për gjah. Janë kontrolluar dhe incizimet nga kamerat, të cilat janë të vendosura në afërsi me vendet, ku janë gjetur, por nuk ka shenja të gjuetisë pa leje.

Sipas fjalëve të drejtorit të Ndërmarrjes Shtetërore Pyjore Jug-Qendrore inxhinieri Zdravko Bakallov, në këtë moment arusha bojë kafe gjendet në "një periudhë aktive martesore". Shpeshherë sjellja e kafshëve meshkuj mund të çojë në dëbimin e këlyshëve, që të mund kafsha femër të mund të bëhet gati përsëri për dashuri dhe lindje. Specialistët pyjorë nuk kanë pushuar të kërkojnë dhe shkaqe të tjera, por sqarimi primar për ta mbetet biologjia e llojit.

Por jo i të njëjtit mendim është Vlladimir Todorov nga Instituti i Larmisë Biologjike dhe Studimit të Ekosistemeve pranë Akademisë Bullgare të Shkencave, sipas të cilit arushkat e gjetura në Rodopet, mbase kanë humbur nënat e tyre për shkak të gjuetarëve pa leje. Mendimi i të gjithë specialistëve është se pa nënë arushkat kanë një shans tepër minimal për shpëtim në natyrën e egër:

“Fakti se jemi duke shpëtuar një arushkë të tretë nga njëra anë është i mirë sepse ne u japim këtyre kafshëve një shans për t'u mbrojtur, kurse nga ana tjetër - duhet të analizohen shkaqet dhe të forcohet kontrolli - tha përpara Radios Kombëtare Bullgare drejtoresha e Inspektoratit Rajonal mbi Mjedisin dhe Ujin në qytetin Smoljan Ekaterina Gaxheva, organizatore e takimit midis institucioneve. - Pas operacionit shpëtues të radhës, përsëri u organizuan dhe patrulla nga specialistët tanë dhe nga ana e kolegëve nga ekonomitë pyjore. Deri në këtë moment nuk kemi gjetur nënë të vrarë ose indikacione për luftë, gjurma të përgjakura ose diçka konkrete, e cila të na çojë deri në sqarimin e rrethanave.”

Arushkat, të cilat u gjetën janë të shëndetshme, në moshë rreth 4 muaj. Nëse ato janë nga një nënë, mund të dëshmohet me ADN-test. Në këtë moment ato gjenden në parkun për arinj vallëzues në Belica, pas së cilës do të nisen për qendrën për rehabilitim në Greqi. Aty ato do të ushqehen në bazë të një mënyre speciale, pa pasur kontakte me njerëzit, që të mos e lidhin ushqimin me njeriun. Pas rreth një viti do të kthehen përsëri në Bullgari, ku ekspertët e larmisë biologjike do t'i shënojnë me jaka për të ndjekur sesi përshtaten në natyrë.

Përpiloi: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Trajnerë të mirë dhe prindërit i kthejnë fëmijët me aftësi të kufizuara në njerëz të gatshëm për sukses

Bojan është fëmijë në moshën 15 vjeçe nga Sofja, një nga ata të cilët rriten dhe mundin ta përballojnë jetën, pavarësisht nga sindroma Daun. Ai i ka kaluar mundësitë e pjesës më të madhe nga vërsnikët e vet dhe është medalist i shumëfishtë i Lojërave..

botuar më 21-07-28 7.05.PD

Rumunët me më shumë vizita në Bullgari gjatë muajit qershor

Në qershor, në kushtet e pandemi së , udhëtimet e shtetasve bullgarë jashtë shtetit kanë qenë 458 700, sipas Institutit Kombëtar të Statistikave. N ë qershor të vitit 2019 udhëtimet kanë qenë mbi 717 000. Vizitat e të huajve..

botuar më 21-07-27 5.26.MD

Raca të lashta të deleve dhe dhive kullosin pranë fshatit Vllahi në krahinën e Pirinit

Më shumë se 20 vjet familja e Elena Cingarskës po bën përpjekje për ringjalljen e racave të rrezikuara, mes të cilave janë delja e racës karakaçane dhe dhia e racës së Kalloferit. Që të mund t’i përkushtohen kauzës së vet, që të gjithë ata e..

botuar më 21-07-27 7.15.PD