Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgaria është shtëpi e një nga 8 super kompjuterët në BE

Gjatë 7 viteve në vijim pritet rritje e investimeve në teknologjitë me vlerë të lartë të shtuar

Foto: sofiatech.bg
Nga fillimi i korrikut, një super kompjuter, pjesë e një rrjeti të përbashkët evropian për sistemet kompjuterike të teknologjisë së lartë EuroHPC, do të fillojë të veprojë në Bullgari. Në qershor 2019 organizata evropiane përzgjodhi tetë vende në të cilat të krijohen qendra të super kompjuterëve të BE-së. Super kompjuterë të tillë evropianë ka gjithashtu në Republikën Çeke, Finlandë, Itali, Luksemburg, Portugali, Slloveni dhe Spanjë. Disa nga sektorët në të cilët super kompjuteri do të jetë i dobishëm kanë të bëjnë me studimet shkencore, zhvillimin e barnave të reja, vaksinat, luftën kundër ndryshimit të klimës, ndërtimin e sistemeve të menaxhimit inteligjent etj.

"Ka interes si nga komuniteti shkencor, ashtu dhe nga biznesi - tha Simeon Stojanov, menaxher për zhvillimin e biznesit të superkompjuterit. - Super kompjuteri ynë financohet pjesërisht nga EuroHPC. Prandaj, një pjesë e kapacitetit të këtij kompjuteri - rreth 35%, do të shpenzohet për detyra pan-evropiane. Pjesa e mbetur prej 65% mbetet për përdorim në Bullgari ose nga kompani ose konsorciume që ne do të tërheqim. Për ne është me rëndësi të madhe që ta përdorim këtë kompjuter për të trajnuar stafin e ardhshëm i cili do të punojë me këta kompjuterë të teknologjisë së lartë ". Është e rëndësishme të dini se informacioni nga funksionimi i super kompjuterit do të jetë publikisht i disponueshëm për secilin që është i interesuar. Dhe nëse Bullgaria dëshiron të jetë në mesin e vendeve anëtare të BE-së që zhvillojnë produkte me vlerë të lartë të shtuar, është e nevojshme që ajo të investojë në teknologji të tilla."Simeon Stojanov

"Këto janë teknologjitë e ardhshme me vlerën më të lartë të shtuar - shpjegoi Simeon Stojanov në një intervistë për BNR. - Ju e shihni se mënyrat në të cilat bëhet biznes në të gjithë botën kanë ndryshuar në mënyrë drastike. Mund të dalë se një investim i tillë është shumë më i rëndësishëm sesa ai në një termocentral bërthamor. Ky është një objekt strategjik që është me rëndësi për të ardhmen e vendit tonë dhe zhvillimin e të rinjve.”

Si një pjesë gjithnjë e më e rëndësishme e epokës digjitale në të cilën po jetojmë, super kompjuterët do të jenë një fushë në të cilën do të investohen gjithnjë e më shumë mjete në periudhën 2021-2027. Përveç kësaj, pikërisht ky segment i ekonomisë së BE-së ka potencialin për ta ndihmuar Bashkimin që të rimëkëmbet nga pandemia. Përpjekjet që Bullgaria të bëhet një nga vendet anëtare të BE-së me një super kompjuter të tillë vazhduan disa vjet.


Megjithë përparësitë e padiskutueshme që super kompjuteri i jep vendit tonë, ne nuk duhet të nënvlerësojmë efektin e punës së tij mbi mjedis. Që të funksionojnë plotësisht të gjitha sistemet kompjuterike, me ngarkesën më të lartë, harxhohet rreth 1 MW / orë energji elektrike. Nëse ia shtojmë asaj energjinë e përdorur nga biznesi i angazhuar në transmetimin dhe ruajtjen e të dhënave, mund të themi se harxhohet një sasi e madhe energjie. Sidoqoftë, epoka e teknologjisë së informacionit nuk na lejon ta kufizojmë, pasi dita-ditës bëhemi gjithnjë e më të varur prej tyre.

Përpiloi: Joan Kolev /mbi intervistën e Dobromir Videvit, BNR – "Horizont"

Foto: sofiatech.bg, Dobromir Videv

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva
Më shumë nga rubrika

Bullgaria në hartën e energjisë diellore

Çmimet e reja të energjisë elektrike, të cilat hynë në fuqi që nga fillimi i këtij muaji, për herë të radhës shkaktuan pakënaqësi nga ana e biznesit. Sqarimi më i thjeshtë se përse është e domosdoshme kjo rritje e radhës, janë çmimet më të larta të..

botuar më 21-07-26 7.15.PD

Ka mbi 100 projekte bullgaro-greke në kuadër të programit evropian të bashkëpunimit ndërkufitar

Bashkëpunimi midis Bullgarisë dhe Greqisë në kuadër të programit evropian të bashkëpunimit ndërkufitar INTERREG filloi në fund të viteve 1990 me programin INTERREG I (1990-1993). Periudha e fundit programore INTERREG V-A 2014-2020 u miratua nga..

botuar më 21-07-19 11.09.PD

22% më shumë janë "të varfrit që punojnë" që nga fillimi i vitit

Edhe pse me të ardhura të ulëta, jetonim më mirë përpara shfaqjes së pandemisë, sesa tani - thotë një muzikant i njohur bullgar. Puna jonë u pakësua shumë, por llogaritë e faturave për ujë dhe korrent ecin çdo muaj, kurse nëpër dyqane çdo gjë po..

botuar më 21-07-17 3.50.MD