Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

118 vjet nga fillimi i Kryengritjes së Ilindenit

Foto: BGNES-arkiv

Më 20 korrik Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Profetit Ilija. Këtë ditë festojnë gëzoftarët, samarxhinjtë, furrtarët dhe zjarrfikësit. Më 20 korrik shënohet gjithashtu fillimi i Kryengritjes së Ilindenit nga viti 1903 të bullgarëve në Maqedoni dhe në Trakinë e Edrenesë. Në Maqedoninë Veriore festohet vetëm Kryengritja e Ilindenit, sipas kalendarit të vjetër më 2 gusht.

Para Radios Kombëtare Bullgare historiani polak Prof. Jaroslav Rubaha, anëtar i Institutit Shkencor Maqedonas, komentoi se Kryengritja e Ilindenit është një episod tragjik në historinë bullgare dhe në historinë e tokave maqedonase. Sipas shkencëtarit, do të jetë e vështirë të arrihet një konsensus për çështjet historike midis Shkupit dhe Sofjes, një prej tyre është edhe nderimi i përbashkët i heronjve të kryengritjes.

Më shumë nga rubrika

Nderojmë simbolin e fitores së Krishtit mbi vdekjen

Më 14 shtator kisha ortodokse feston Lartësimin Universal të Kryqit të Shenjtë dhe Jetëdhënës të Zotit ose Ditën e Kryqit. Kjo është një nga Dymbëdhjetë Festat e Mëdha të cilat shënojnë ngjarje nga të ashtuquajturit rreth ungjillor. Ndryshe..

botuar më 21-09-14 7.15.PD

Kisha Ortodokse shënon Lindjen e Hyjlindëses Mari

Më 8 shtator Kisha Ortodokse kremton Lindjen e Hyjlindëses Mari, festë kjo e cila njihet edhe si Hyjlindësja e Vogël. Lindja është një nga tri festat e mëdha kushtuar Nënës së Zotit , dhe është ndër 12 festimet më të mëdha fetare në kalendarin e..

botuar më 21-09-08 6.50.PD
Hyrja e Princit Aleksandër I në Plovdiv, 10 shtator 1885

Më 6 shtator 1885 Bullgaria bëhet përsëri një shtet i bashkuar

Më 3 mars 1878, bëhet realitet një ëndërr e madhe e patriotëve për një kohë të gjatë - pas një pranie pesëshekullore brenda Perandorisë Osmane, Bullgaria përsëri spikat  në hartën politike të Evropës. Liria më në fund ka ardhur, në konturët e shtetit të..

botuar më 21-09-06 7.00.PD