Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një ekspozitë në Muzeun e Historisë Ushtarake ofron një perspektivë të ndryshme për Bashkimin

Foto: Muzeu Kombëtar i Historisë Ushtarake

Në lidhje me Ditën e Bashkimit - 6 shtatori, Muzeu Kombëtar i Historisë Ushtarake propozon një shëtitje historike 136 vjet mbrapa me ekspozitën “Sofja - kryeqyteti i Bullgarisë së bashkuar”. Një hartë e posaçme prezanton 12 lokacione në kryeqytet të cilat janë të lidhura me ngjarjet historike nga ajo kohë. 

Pa e nënvlerësuar rolin e Plovdivit si një qendër e Bashkimit, ekspozita e shikon Sofjen si një skenë kyçe për vendimet dhe veprimet, të cilat e bëjnë të mundur ëndrrën për Bashkimin. Tregimi historik është i pasuruar me animacione, të cilat ilustrojnë faktet, kujtimet e bashkëkohësve të ngjarjeve etj. E gjithë kjo prezanton rolin e institucioneve, të godinave shoqërore dhe të shtëpive private nga mjedisi qytetar i kryeqytetit.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Shën Ivan Rillski – mbrojtës i mjekëve bullgarë

Ditën, në të cilën Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e mbrojtësit qiellor të Bullgarisë Shën Ivan Rillski Çudibërës , mjekët në vend shënojnë festën e tyre. Ajo festohet që prej 25 vitesh e këtej me iniciativë të Bashkimit të Mjekëve..

botuar më 21-10-19 9.35.PD
Profesori Nikollaj Ovçarov

Një unazë vrasëse prej argjendi është një nga gjetjet e vlefshme të Misionis

Qyteti nga antikiteti i vonë Misionis pranë Tërgovishtes, një nga 6 objektet kryesore arkeologjike, ka ekzistuar për më shumë se 150 vjetëve. Arsyet e deklaratës së historianëve janë gjetjet e shumta nga periudha të ndryshme dhe me vlera të..

botuar më 21-10-17 8.45.PD

Pilotët bullgarë shënojnë festën e tyre profesionale më 16 tetor

Një arritje e jashtëzakonshme luftarake e pilotëve bullgarë jep shkak për të shpallur 16 tetorin si Dita e Aviacionit dhe Forcave Ajrore Bullgare. Në këtë ditë gjatë vitit 1912, disa ditë pas shpërthimit të Luftës së Parë Ballkanike, piloti Radull..

botuar më 21-10-16 8.05.PD