Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bullgarët në mbarë botën mbështesin kauza bamirëse për të ndihmuar bashkatdhetarët në vendin tonë

Foto: Facebook/Angels-for-Bulgaria

Aftësia ose vetëm dëshira të ndihmosh dikë të bënë të ndihesh i rëndësishëm. Por, jo në atë “kuptim televiziv” sa përpara kamerave, siç thuhet, por në shpirtin dhe në zemrën tënde. Altruizmi është një vendim i thellë personal dhe me siguri nuk duhet të shërbejë për një leverdi personale dhe dividentët “në kurriz “ të nevojtarëve. I tillë është dhe qëllimi i organizatës bamirëse “Engjëjt për Bullgarinë”, të krijuar në Londër, e cila pranon dhurime automatike prej bullgarëve në Shtetet e Bashkuara, Itali, Spanjë, Gjermani. Çdo gjë është krejtësisht e ligjshme, meqenëse çdo një prej tyre  ka përcaktuar në mënyrë të qartë se me çfarë shumë, një herë ose në muaj, do të mbështesë dhe do të ndihmojë për të përmirësuar jetën e bullgarëve në vendin tonë. 

“Ideja për këtë organizatë ishte në mendimet e mia më shumë se një vit - tregon në një intervistë për Radion Kombëtare Bullgare, krijuesja e organizatës Stella Ivanova. Por, duhej me vëmendje të llogaris sesi ta realizoj dhe kjo pikërisht nga pikëpamja e një dhuruesi. Njerëzit u larguan mjaftë dhe humbën besimin tek dhurimi gjatë viteve të fundit. Prandaj ishte me rëndësi të jem e sigurt, se çdo gjë do të jetë transparente, e ndershme, kurse paratë, të cilat mblidhen, do të shkojnë për nevojtarët, dhe jo për rroga për shembull.” 

Bashkëpunimi i “Engjëjve për Bullgarinë” me organizata bamirëse tek ne lejon që paratë me të vërtetë të shkojnë aty, ku ka një nevojë më të madhe prej tyre. Kuptohet se, veprimtaria e partnerëve të tyre është e kontrolluar dhe e miratuar paraprakisht, që të shmanget çdo lloj hije dyshimi në realizimin e nismës. Dhuruesit janë të gatshëm t’u ndihmojnë njerëzve të moshuar, njerëzve të sëmurë. Më shpesh përmes blerjes së paketave me ushqim, ilaçe dhe produkte të dorës së parë. Që nga formimi i saj në pranverën e vitit 2020 e deri më sot, organizata ka ndihmuar mbi 2000 ekonomi shtëpiake dhe ka dhuruar mbi 133 000 leva për iniciativa të ndryshme. 

Stella Ivanova kujtohet dhe për bullgarët e parë, të cilët kanë marrë ndihmë, në sajë të ndihmës së saj dhe të ekipeve të vullnetarëve.  

“Filluam më 17 prill, kurse më 1 maj shpallëm dhe aksionin tonë të parë. Në të mblodhëm para dhe blemë ushqime për 45 njerëz të moshuar dhe të vetëm në qytetin Vraça dhe në fshatrat përreth. Po kështu ndihmuam dhe 15 familje në qytetin Gabrovo me dy-tre fëmijë. Të moshuarit kishin mbetur pa punë për shkak të pandemisë.” 

Organizata gjithashtu ndihmon në pajisjen e këndeve të lojërave për fëmijë në spitalet shtetërore në Bullgari. Me ndihmën e lodrave të dhuruara për fëmijët dhe mobilet, që nga muaji nëntor i vitit 2020 deri më sot, kënde të ngjashme janë ndërtuar në qytetet Bllagoevgrad, Samokov, Dupnica, Ihtiman, Veliko Tërnovo, Pazarxhik, Pllovdiv, Pleven, Lloveç, Trjavna, Kërxhali e të tjera. Në sajë të tyre, dhjetëra fëmijë marrin mundësi për një rehabilitim më të shpejtë dhe efektiv pas përfundit të shërimit të tyre.” 

Përpiloi: Joan Kolev 

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva 

Foto: Facebook/Angels-for-Bulgaria

Më shumë nga rubrika

Radioja Kombëtare Bullgare përsëri është duke kërkuar dimensionet e iluminizmit modern

Çdo një ndryshim i madh fillon me hapin e parë drejt tij. Kurse ata të cilët marrin guximin ta bëjnë pavarësisht nga të gjitha ose për hir të gjithçkaje, për të mirën e të tjerëve, shpesh mund të përcaktohen me fjalën kuptimplotë “iluminist”...

botuar më 21-10-22 7.15.PD

Me protesta, kërkesa për rritjen e pagave dhe pakënaqësi bullgarët mirëpresin vendosjen e certifikatës së gjelbër

Që nga 21 tetori Bullgaria bashkohet me vendet evropiane, në të cilat certifikata e gjelbër hap dyert drejt institucioneve kulturore, objekteve të mëdha tregtare, sallave sportive, restoranteve. Dhe përderisa vazhdojmë të jemi në krye të..

botuar më 21-10-21 3.21.MD
Foto: Facebook/BulgarianAntarcticInstitute

"Kuzhina Antarktike" – një histori "e shijshme" për jetën e shkencëtarëve polarë

“Askush nuk është më i madh se buka” thotë një proverb e vjetër bullgare, kurse gjatë këtyre ditëve morëm vesh se kjo mençuri zbatohet me forcë të plotë për zotërinjtë e kontinentit të akullt – shkencëtarët e Antarktidës. Në tregun e librave doli..

botuar më 21-10-20 7.15.PD