Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një unazë vrasëse prej argjendi është një nga gjetjet e vlefshme të Misionis

Profesori Nikollaj Ovçarov
Foto: BGNES

Qyteti nga antikiteti i vonë Misionis pranë Tërgovishtes, një nga 6 objektet kryesore arkeologjike, ka ekzistuar për më shumë se 150 vjetëve. Arsyet e deklaratës së historianëve janë gjetjet e shumta nga periudha të ndryshme dhe me vlera të ndryshme historike dhe shkencore, të zbuluara këtë verë. Ky është qyteti i dytë  nga antikiteti  i vonë /pas Perperikonit/ , të cilin ne e zbulojmë, të ndërtuar në kushte malore. Sivjet ne pamë vendbanimin e peshkopëve nga shekulli i 5-6, ndërtesa të madha banimi, të ngjashme me pallatet e sotme, rrugë në kënde të drejta dhe shumë gjetje të tjera nga kjo epokë”, sqaroi drejtuesi i studimeve profesori Nikollaj Ovçarov përpara Radios Kombëtare Bullgare. Gjetjet nga ky vit janë mbi 600 dhe dëshmojnë  se, qyteti ka ekzistuar nga gjysma e dytë e shekullit të 5 deri në fillim të shekullit të 7.

Mes sendeve të gjetura dallohet një unazë prej argjendi nga shekulli i 14 me një dekorim të hollë prej kokrrizave, me një kasetë bosh, në të cilën është vendosur helm dhe një vrimë e hapur qëllimisht. E krahasojnë me unazën e parë për nga lloji i vet “unazë-vrasëse”, të zbuluar nga arkeologët bullgarë gjatë vitit 2013 në qytetin mesjetar Kaliakra. Por kjo unazë është prej argjendi dhe kjo  jep bazë që shkencëtarët të supozojnë, se ka shërbyer për shlyerjen e llogarive politike.

Përpiloi: Gergana Mançeva

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

102 vjet nga Traktati Neuilly dhe trashëgimia e rëndë për Bullgarinë

27 nëntori 1919 është një datë e trishtuar për Bullgarinë. Në këtë ditë u nënshkrua një traktat paqeje në periferi të Parisit Neuilly-sur-Seine, i imponuar ndaj vendit tonë pas disfatës së tij në Luftën e Parë Botërore / 1914-1918 /. Me..

botuar më 21-11-27 7.15.PD
Shën Klimenti i Ohrit

Universiteti i Sofjes kremton ditën e shenjtorit të tij mbrojtës

Më 25 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare kremton klerikun dhe arsimtar të madh bullgar Shën Klementin, Kryepeshkopin e Ohrit. Shën Klementi njihet edhe si një nga nxënësit e vëllezërve Kirill dhe Metodij i cili së bashku me nxënësit e tjerë të të dy..

botuar më 21-11-25 11.39.PD

Me Hyrjen e Nënës së Zotit në tempull festojmë Ditën e Familjes Ortodokse

Më 21 nëntor, në ditën e Hyrjes së Nënës së Zotit në tempull, bullgarët ortodoks festojnë dhe Ditën e familjes së krishterë dhe të të rinjve të arsimuar. Sipas traditës kishtare familjet shkojnë në kishë, që të nderojnë bashkë hyrjen e Mërisë 3..

botuar më 21-11-21 5.35.PD
Подкасти от БНР