Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në shëtitje virtuale në Muzeun e Sofjes

Foto: arkiv

Muzeu Historik Rajonal i Sofjes, i vendosur në ndërtesën e banjës së dikurshme qendrore të kryeqytetit, ofron një mundësi të re - një vizitë virtuale të ekspozitës së vet të përhershme.

Ajo është e shpërndarë në 8 salla, të cilat ndjekin zhvillimin e qytetit nga mijëvjeçari i 6 përpara lindjes së Krishtit dhe deri në mesin e shekullit të 20. Aksesi në të tanimë është i mundur në hapësirën virtuale, ku vizituesi mund të ndjekë vijën kronologjike ose të shkojë në një sallë konkrete e cila e intereson.

Mes artefakteve janë gërmime arkeologjike, mbishkrime murale, ikona dhe kupa liturgjike nga manastiret e Sofjes, karroca dasmore dhe tavolina e shkrimit të princit Ferdinand, një automobil Mercedes nga viti 1905. Shëtitja virtuale është e realizuar përmes teknologjisë 3D xhirim me kamera. Për disa nga eksponatet më emblematike ekziston dhe një informacion konkret.

Redaktore: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

102 vjet nga Traktati Neuilly dhe trashëgimia e rëndë për Bullgarinë

27 nëntori 1919 është një datë e trishtuar për Bullgarinë. Në këtë ditë u nënshkrua një traktat paqeje në periferi të Parisit Neuilly-sur-Seine, i imponuar ndaj vendit tonë pas disfatës së tij në Luftën e Parë Botërore / 1914-1918 /. Me..

botuar më 21-11-27 7.15.PD
Shën Klimenti i Ohrit

Universiteti i Sofjes kremton ditën e shenjtorit të tij mbrojtës

Më 25 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare kremton klerikun dhe arsimtar të madh bullgar Shën Klementin, Kryepeshkopin e Ohrit. Shën Klementi njihet edhe si një nga nxënësit e vëllezërve Kirill dhe Metodij i cili së bashku me nxënësit e tjerë të të dy..

botuar më 21-11-25 11.39.PD

Me Hyrjen e Nënës së Zotit në tempull festojmë Ditën e Familjes Ortodokse

Më 21 nëntor, në ditën e Hyrjes së Nënës së Zotit në tempull, bullgarët ortodoks festojnë dhe Ditën e familjes së krishterë dhe të të rinjve të arsimuar. Sipas traditës kishtare familjet shkojnë në kishë, që të nderojnë bashkë hyrjen e Mërisë 3..

botuar më 21-11-21 5.35.PD
Подкасти от БНР