Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

UNESKO-ja dhe Bullgaria do të shënojnë përvjetorin e 300 të rilindësit bullgar Paisij Hilendarski

Foto: arkiv

Me propozim të Bullgarisë përvjetori i 300-të i lindjes së rilindësit Pajisij Hilendarsi u përfshi në Listën e përvjetorëve të rëndësishme të UNESKO-së për periudhën 2022-2023. Lista u miratua në sesionin e fundit të 41-rë të Konferencës së Përgjithshme të UNESKO-së.

300 vjetori i lindjes së Paisij Hilendarski do të kremtohet në vitin 2022 me veprimtari kombëtare dhe ndërkombëtare. Murgu i Hilendarit shënoi fillimin e rilindjes Kombëtare Bullgare. Në vitin 1745 Paisij u bë murg në Manastirin e

Hilendarit dhe u bë mbledhësi i parë udhëtues i ndihmave. Në vitin 1762 ai krijoi “Historinë Sllavo-Bullgare” dhe hodhi themelet e idesë së re kombëtare bullgare, se bullgarët do të çlirohen nga perandoria osmane nëpërmjet arsimimit, punës dhe besimin të krishterë. Paisij e përhapte historinë e tij duke udhëtuar nëpër Bullgarinë.


Më shumë nga rubrika

Një hartë interaktive paraqet gjellë të shijshme në një dialekt autentik bullgar

Se si zbulohen dialektet bullgare përmes gjellëve të stërgjysheve tona ose anasjelltas, mund të mësojmë nëse "shfletojmë" " Hartën interaktive të kuzhinës në territorin e gjuhës bullgare " të Institutit të Gjuhës Bullgare pranë Akademisë Bullgare..

botuar më 22-01-26 7.15.PD

Gjashtë lagje të kryeqytetit në fokusin e serisë “5 minuta Sofja”

Seria e filmave të shkurtër dokumentarë, kushtuar historisë  së kryeqytetit, filloi sezonin e vet të nëntë. Në vazhdim të 6 javëve, prodhimi filmik i Kamen Vodeniçerovit  “5 minuta Sofja” i njeh spektatorët me historinë e disave prej lagjeve..

botuar më 22-01-24 7.15.PD

Në Bollgrad do të ketë një zonë etnografike bullgare

Ndërtimi i një zone etnografike bullgare filloi në fillim të vitit në Qendrën për Kulturë dhe Pushime të Komunës së Bollgradit / Bollgradi në Ukrainë konsiderohet si kryeqyteti jozyrtar i bullgarëve të Besarabisë . Banorët dhe mysafirët e..

botuar më 22-01-23 8.05.PD
Подкасти от БНР