Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Eksponate me vlerë dhe posteri më i vjetër bullgar i filmit në një ekspozitë për jetën e Vasill Gendovit

Foto: kinoto.bg

Më 7 dhjetor mbushen 130 vjet nga lindja e pionierit të kinemasë bullgare Vasill Gendov. Ekspozita unikale do të tregojë për jetën midis teatrit dhe kinemasë të krijuesit të filmit të parë artistik bullgar “Bullgarani është galant”. Ekspozita është e përbërë prej 30 tablove në përmasë 70 X 100 kushtuar  temave të ndryshme nga biografia dhe rruga krijuese e Vasill Gendovit dhe dhjetëra eksponatesh të vlefshme dhe dokumente, të cilat deri tani nuk kanë dalë nga depot e muzeve dhe arkivave.

Gjithashtu do të ekspozohet posteri më i vjetër bullgar i filmit i mbijetuar deri më sot, i realizuar për filmin e Vasill Gendovit "Baj Ganjo" (“Xha Ganjo”) (1922), i ruajtur dhe i mbrojtur në Agjencinë Shtetërore të Arkivave.

Ekspozita “Vasill Gendov. Jeta midis teatrit dhe kinemasë” (në sallën e Agjencisë Shtetërore” Arkiva” nga data 7 dhjetor deri më 13 janar) jo vetëm që do t’i japë nderimin e duhur njërit prej themeluesve të artit kinematografik bullgar, por dhe do të afrojë publikun modern deri tek përmasat reale të rëndësisë dhe të kontributit të tij të paçmuar në kulturën bullgare të gjysmës së parë të shekullit të njëzetë.

Përpiloi: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Mbushen 30 vjet nga vdekja e piktorit Dimitër Kazakov – Neron

Piktorët janë një racë e veçantë e qenieve njerëzore. Shumë prej tyre jetojnë sipas rregullave të veta, sepse dashuria për lirinë nuk i lejon të bien në kallëp dhe të bëjnë të njëjtën gjë, në të njëjtën mënyrë gjithë jetën. Para 30 vitesh, në 1992,..

botuar më 22-01-16 9.05.PD

Figura prej dylli të Koljo Fiçeto dhe Petko Sllavejkovit mirëpresin dashamirët e historisë në qytetin Bjalla

A është e mundur që në fillim të vitit 2022 të gjendeni në shoqërinë e figurave historike si Princi Aleksandër Batenberg, revolucionari bullgar Panajot Vollov dhe mjeshtri i madh i ndërtimit Koljo Fiçeto? Përgjigja është pozitive.  Qendra..

botuar më 22-01-15 8.05.PD

Shënojmë Ditën e Kinemasë Bullgare

Më 13 janar shënojmë Ditën e Kinemasë Bullgare. Data nuk u zgjodh rastësisht – më 13 janar të vitit 1915 ishte shfaqja e parë e filmit të parë artistik bullgar “Bëllgaran është galant” të Vasill Gendovit – skenarist, regjisor dhe artist në..

botuar më 22-01-13 3.58.MD
Подкасти от БНР