Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Mundohej Nëna e Zotit nga Dita e Shën Ignat Hyjmbajtësit e gjer tek Krishtlindjet”

Foto: arkiv

Në Ditën e Shën Ignat Hyjmbajtësit nuk punohet dhe nuk është mirë të largoheni nga shtëpia. Sigurisht, shumica prej nesh nuk mund ta respektojnë këtë, por sa u përket ndalesave të tjera, ato janë plotësisht të realizueshme - nuk jepen hua, asgjë nuk merret nga shtëpia dhe kur shkojmë në shtëpi ose kudo, duhet të mbajmë diçka në duar. Edhe më e rëndësishme është që të kemi mendime dhe dëshira të mira në shpirtin tonë.

Sipas përfytyrimeve popullore bullgare, Dita e Shën Ignat Hyjmbajtësit shënon fillimin e Vitit të Ri, prandaj emërtohet Viti i Ri, Dita e Re.

Më 20 dhjetor, kisha përkujton martirin Ignat Hyjmbajtësi, fëmijën të cilin Zoti e mori në krahë, ua tregoi apostujve dhe u tha: "Nëse nuk ktheheni dhe nuk bëheni fëmijë, nuk do të hyni në mbretërinë qiellore.”

Dita e Shën Ignat Hyjmbajtësit është një nga ditët më të rëndësishme në kalendarin popullor, këtë ditë kryhen rituale të ndryshme për tërheqjen e fuqive të mira. Besimi më i përhapur është lidhur me të ashtuquajturin “Pollaznik” - ky është njeriu i parë që hyn në shtëpi. Ai duhet të jetë i pasur, të ketë një familje të mirë, të jetë i shëndetshëm dhe me fat.

Dhimbjet e lindjes së Nënës së Zotit fillojnë në Ditën e Shën Ignat Hjymbajtësit. Ky është një motiv i zakonshëm në këngët popullore. Në këtë ditë për herë të parë mblidhen grupet e kolendarëve, ata e zgjedhin drejtuesin e tyre, fillon trajnimi i të rinjve, të cilët për herë të parë do të marrin pjesë në xhiron rituale të fshatit. Ata kujtojnë këngët dhe urimet që bëhen gjatë natës me të gdhirë Krishtlindjet.

“Mundohej Nëna e Zotit nga Dita e Shën Ignat Hjymbajtësit e deri në Krishtlindje” është kënga që zgjodhëm për ju. Ajo tregon se si Nëna e Zotit lindi Zotin e Ri në prag të Krishtlindjeve.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Për njeri tjetrin

Këngëtari i ri Atanas Kateliev së fundi prezantoi videon e këngës “Për njeri tjetrin”. Ajo është nga albumi i tij i parë që doli në tregun muzikor në vitin 2021. Atanas në fakt për nga arsimi është inxhinier - ai u diplomua për automatizim, dhe..

botuar më 22-05-18 12.45.MD

Maestro Najden Todorov: Njeriu kudo mund të krijojë çudira

Filarmonia e Sofjes do të mbajë një koncert në sallën e Vjenës Musikverein. Në programin e Orkestrës Simfonike Kombëtare nën drejtimin e dirigjentit Najden Todorov është suita groteske  “Xha Ganjo” nga klasiku bullgar  Veselin Stojanov dhe..

botuar më 22-05-17 9.24.PD

Basi i operës Sllavin Peev: Le të tingëllojnë më shumë dhe më shpesh veprat bullgare në salla

Tre muzikantë të shquar klasikë do të prezantojnë në Plovdiv një koncert të dhomës të titulluar "Rapsodia Bullgare" vetëm me vepra të kompozitorëve të njohur bullgarë . Koncerti është në sallën “Sëedinenie” /Bashkimi/ më 16 maj dhe është në..

botuar më 22-05-14 11.45.PD