Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Projekti bullgar Decarbonizer është i përfshirë në luftën kundër emetimeve të dëmshme

Kalin Nikollov
Foto: arkiv personal

Përpara ca kohe ju treguam për ekipin e shkencëtarëve nga Instituti i Elektrokimisë dhe Sistemeve Energjetike pranë Akademisë Bullgare të Shkencave, të cilët u nisën për të zbuluar metoda të reja të prodhimit të hidrogjenit për të parandaluar ndryshimin progresiv të klimës.

Tani ju prezantojmë projektin Decarbonizer, zhvilluar nga startupi i Varnës Tehnovatorë Varnës. Në krye të ekipit të shkencëtarëve të rinj janë inxhinierët Kalin Nikollov, doktorant nga Universiteti Teknik në qytetin Varna dhe Mihaill Simov. Decarbonizer përbën një sistem për prodhimin e hidroksidit të hidrogjenit që do të instalohet në motorët me djegie të brendshme. Sipas Inxhinierit Nikollov, teknologjia është e vjetër, por së bashku me kolegët e tij po përpiqen ta përditësojnë, duke u bazuar në hulumtime shumë serioze shkencore të cilat të shërbejnë si dëshmi të efektivitetit të saj. 


"Qëllimi ynë kryesor është ndërtimi dhe futja në përdorim e kafazeve të tillë në motorët e anijeve, sepse tek ato efekti nga ulja e emisioneve do të jetë më i madh, por dhe vet industria e anijeve është nën një presion të madh institucional që të pakësojë gazrat e dëmshme”, tregon  përpara BNR-Varna inxhinieri Nikollov. Ai shtoi se në këtë moment po bisedojnë me një firmë nga Varna, pronare e një anijeje për peshk, në të cilën të fillojnë provat dhe në ujë, pasi ekipi i saj tashmë ka arritur sukses në tokë. Prototipi i parë i projektit tanimë është i instaluar në autobus në bashkinë Dëllgopoll, e cila gjatë viteve të fundit ka disa dekorime për politika inovative. Matjet e bëra para dhe pas instalimit të Decarbonizerit kanë treguar ulje deri në 20% të gazeve të dëmshme, ndërsa në makinat më të vogla përqindja arrin në 30. Shkencëtari i ri sqaroi se punimi i tyre arrin dy nga qëllimet e OKB-së për një zhvillim të qëndrueshëm - një efikasitet të rritur energjetik dhe një nivel më të ulët të gazrave të serës. Projekti Decarbonizer fitoi njohjen e vet në edicionin e fundit të programit “Sipërmarrës në shkencë”, kurse më 20 maj do të prezantohet dhe në Sofje në forumin teknologjik Innovation Starter, kushtuar emetimeve zero të mbetjeve.

Përpiloi: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Radhët e gjata kilometrike në Urën e Danubit pranë Vidinit po vazhdojnë të torturojnë shoferët ndërkombëtarë

Në mesin e verës, sërish shikojmë situatën në rrjetin rrugor republikan, por jo në resorët përreth kryeqytetit detar Varna, por në zonën e qytetit të Vidinit. Kryeqyteti i dikurshëm i Mbretërisë së Vidinit në periudhën e viteve 1369-1396, sot..

botuar më 22-07-05 7.15.PD

Historia e panjohur e bullgarëve në Tavria

Jeta dhe fati i bullgarëve që janë shpërngulur në Tavria, të cilët numërojnë afro 40 000 njerëz, të vendosur në territorin e Ukrainës së sotme dhe në Gadishullin e Krimesë, rrallë janë objekt studimi, polemikash dhe diskutimi. Mungesa e..

botuar më 22-07-04 7.15.PD

Mungesa e mjekëve dhe e specialistëve të rinj po bëhet problem kombëtar për Bullgarinë

Spitalet në vend po mbyten për shkak të mungesës së specialistëve në shumë fusha mjekësore. Reparte të tëra në spitalet e qyteteve më të vogla tashmë mbështeten nga pensionistët që punojnë, ndërsa të tjerat janë mbyllur për shkak të mungesës së..

botuar më 22-07-02 11.05.PD