Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Georgi Gospodinov zbulon mesazhet e fshehura të kartëmonedhave bullgare

Foto: arkiv personal, BNR-Burgas

Shkrimtari Georgi Gospodinov prezantoi në qytetin Burgas një nga veprat e tij më pak të njohura me titull “Në të çarat e kanunit”. I ndarë në dy pjesë, libri zbërthen disa nga veprat më pak të njohura të klasikëve bullgarë si Hristo Botev, Pejo Javorov dhe Nikolla Vapcarov. Pjesën e dytë autori ia kushton temave të trishtimit, kujtimeve, kujtesës. Ishin ata që e provokuan të shqyrtonte me hollësi kartëmonedhat e fundit bullgare që janë ende në qarkullim. Puna e tij është e jashtëzakonshme, pasi shkrimtari arrin të studiojë mesazhin e teksteve të përjetësuara në kartëmonedhat dhe shpjegon pse janë zgjedhur ato.

Secili prej nesh mban në xhepin e tij një antologji, e cila, mjerisht, është më e rralla dhe më pak e lexuara” – tha Georgi Gospodinov.

Përpilues: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Lindi një “Enë” për kulturën në një mjedis urban

Pranë një prej monumenteve më të diskutuara nga shoqëria jonë gjatë muajve të fundit - atij të Ushtrisë Sovjetike në Sofje, u hap një hapësirë e re për kulturën në mjedisin urban. Kutia e hapur, e cila të kujton një ekran televiziv, është përgjigja..

botuar më 22-08-14 11.05.PD
Muzeu Etnografik Kombëtar

Një ekspozitë paraqet trashëgiminë kulturore bullgare jashtë vendit

Shkencëtarët nga Instituti i Etnologjisë dhe Folklorit me një Muze Etnografik në Akademinë Bullgare të Shkencave kanë vizituar dhe studiuar dhjetëra vende në Turqi, Greqi, Republikën e Maqedonisë së Veriut, Serbi, Rumani, Shqipëri, Rusi, Itali, Hungari..

botuar më 22-08-10 6.05.PD

Një ekspozitë qeramike nga Republika Çeke po viziton Burgasin

Ekspozita e stilistit të famshëm çek të porcelanit dhe qeramikës Roman Shedina mbetet pjesë e programit kulturor të Qendrës Çeke në Bullgari. Pas vizitës në Sofje, ajo mund të shihet në Burgas deri në fund të gushtit. Ekspozita është pjesë e..

botuar më 22-08-06 11.15.PD