Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Ekspozita e parë e vizatimeve të fëmijëve “Këmisha ime e qëndisur bullgare” në Romë

Në Ditën e Iluministëve Popullor, 1 Nëntor, në kryeqytetin italian hapet ekspozita e parë me vepra të pjesëmarrësve në Konkursin Ndërkombëtar “Këmisha ime e qëndisur bullgare”. Organizatorë janë Instituti Kulturor Bullgar në Romë dhe Asociacioni Kulturor “Asen dhe Ilija Pejkovi” me Shkollë Bullgare “AzBuki” në Romë dhe Kolefero. Kuratore është Ollgar Boseva.

Ekspozita përshin vepra të fëmijëve nga shkollat bullgare të së dielës jashtë shtetit dhe nga shkolla nga Bullgaria, që morën pjesë në konkursin “Këmisha ime e qëndisur bullgare”.

Ideja e konkursit, edicioni i të cilit i gjashtë u mbajt si vjet, është që më 11 maj, kur Kisha Ortodokse Bullgare kremton Shenjtorët Kirill dhe Metodij, çdo bullgar kudo që të jetë në botë, të veshë një këmishë, bluzë, fustan, kravatë, me qëndisje bullgare. Së bashku me këtë, fëmijët bullgarë nga e gjithë bota thirren të përcjellin ndjenjën e tyre për atdheun përmes fuqisë së artit.

Tani vizatimet e tyre mund të shihen edhe në Galerinë “Bullgaria” në Romë, me adresë: Via Monte Brianzo, 60 - 00186 Roma.

Hapja e ekspozitës është më 1 nëntor në orën 18:00. Veprat e fëmijëve mund të shihen aty deri më 10 nëntor.

Në galerinë tonë më poshtë mund të shihni vizatime të tjera nga konkursi “Këmisha ime e qëndisur bullgare”.

Redaktor: Krasimir Martinov

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: Asociacioni Kulturor “Asen dhe Ilija Pejkovi”, Itali


Më shumë nga rubrika

Më 1 shkurt, Kjustendili bëhet qendra e pikturës

„Gjeniu është ai ferment që e bën mushtin të vlojë dhe të bëhet verë." Në çdo pikë vere ka miliona fermente që flluskojnë, ziejnë, vlojnë, shfaqen, por duhet ta dish, biri im, nëse gjejnë kushte për t'u shfaqur. Çdo person ka në vetvete një gjeni..

botuar më 23-02-01 10.29.PD

Paraqesin një botim fototip të Katër Ungjijve nga Axhar nga viti 1652

Sonte në orën 18:00 në Bibliotekën Kombëtare “Shenjtor Kirill dhe Metodij” në Sofje do të prezantojë botimin fototip me ngjyra të plota të Katër Ungjijve nga Axhar që daton nga viti 1652. Biblioteka e shtypi këtë libër të çmuar në një tirazh të..

botuar më 23-01-31 6.15.PD

Një tregim i Zdravka Evtimovës me një çmim prestigjioz në SHBA

Shkrimtarja bullgare Zdravka Evtimova mori një vlerësim të ri të lartë për talentin e saj në SHBA. Një platformë online për diskutime mes autorëve të veprave fantastiko-shkencore, fantastike dhe horror, e dalloi si më të mirin tregimin e saj me..

botuar më 23-01-29 10.25.PD