Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një fushatë e re tërheq vëmendjen ndaj tre specieve të rrezikuara në Bullgari

Shqiponjën perandorake
Foto: Shoqata Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve

Shoqata Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve njoftoi një mision të ri në shkallë të gjerë për të shpëtuar tre specie kafshësh të rrezikuara. Bëhet fjalë për shqiponjën perandorake (Aquila heliaca), skifterin e gjahut (Falco cherrug) dhe citeli evropian (Spermophilus citellus), popullsia e të cilave është zvogëluar në mënyrë drastike gjatë shekullit të kaluar. Vitet e fundit, me shumë përpjekje, Shoqata Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve arriti të rrisë numrin e shqiponjave mbretërore në Bullgari në rreth 35 çifte mbarështuese, por skifterët e gjahut në vendin tonë janë ende të numëruar me gishta. Ushqimi i preferuar i këtyre shpendëve madhështor është citeli evropian, i cili gjithashtu është në prag të zhdukjes për shkak të bujqësisë intensive. Një nga vendet më të përshtatshme për të tre speciet është mali Sakar (Bullgaria Juglindore), ku aktualisht bëjnë fole shumica e shqiponjave mbretërore në vendin tonë. Gjatë viteve të fundit, me donacione dhe ndihma evropiane, Shoqata Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve ka blerë parcela toke në Sakar, ku rriten bagëti, janë vendosur fole artificiale për shpendët grabitqarë dhe ka koloni të citelit evropian.

Qëllimi i fushatës është të rrisë 'pronat' e shqiponjës mbretërore, skifterit të gjahut dhe citelit evropian në Sakar, duke blerë 100 hektarë të tjerë tokë. Çdo levë e dhuruar është afërsisht e barabartë me gjysmë metër katror tjetër tokë nën mbrojtje!

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Sot shënojmë ditën ndërkombëtare në kujtim të viktimave të Holokaustit

Në datën e sotme përkujtimore - 27 janar, komuniteti botëror bën homazhe për viktimat e Holokaustit. Pikërisht në këtë ditë, në vitin 1945, ushtria sovjetike çliroi të mbijetuarit e paktë të kampit të përqendrimit Aushvic..

botuar më 23-01-27 6.05.PD

Manoll Pejkov dhe kauza "Gjeneratorë për Ukrainën" që e çoi në Odesë

Duhen saktësisht tetëmbëdhjetë orë udhëtim nga Pllovdiv në Odesa për një botues, përkthyes, ish-deputet bullgar dhe mbrojtës të kauzës ukrainase, së bashku me mbështetësit e tij, që ndajnë të njejtat mendime, për të sjellë një rreze tjetër drite dhe..

botuar më 23-01-26 2.25.MD
Çmimi i madh

Në ditëlindjen e vet, BNR dorëzoi çmimet “Sirak Skitnik” për zhvillimin e medias

Radioja Kombëtare Bullgare (BNR) feston 88-vjetorin e lindjes. Data lidhet me nënshkrimin, në vitin 1935, të një dekreti me të cilin Mbreti Boris III miratoi Urdhëresën-Ligji për Radion dhe e ktheu transmetimin radiofonik në pronë shtetërore...

botuar më 23-01-25 9.08.MD