Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Marta Petkova: Po mësoj se si të jem drejtoreshë e baletit

Bullgarët duhet të jenë të lumtur që kjo vajzë vendosi të qëndrojë këtu, thotë koreografi i njohur botërisht Leo Mujić

Foto: Facebook/marta.petkova

Para pak ditësh primabalerina e Operës dhe Baletit të Sofjes, Marta Petkova, festoi ditëlindjen e saj të 37-të me dy role të reja – në jetë dhe në art. Nga tetori i vitit 2022, ylli pranoi postin e drejtoreshës artistike të Baletit të Operës së Sofjes - një vendim që alarmoi fansat e saj besnikë. A nuk vendosi Marta, në kulmin e karrierës së saj, të hiqte dorë nga kërcimi për të pranuar këtë post, pyesin adhuruesit e baletit. Marta Petkova nxitoi t'i qetësonte: "Vazhdoj të kërcej!". Disa muaj më vonë ajo shtoi:

“U futa në këtë sipërmarrje timen mjaft befas, pothuajse pa asnjë përgatitje, po mësoj tani, nuk kam pasur një plan-projekt me premiera të planifikuara. Gjërat ndodhin me hapa të shpejtë”.

Marta Petkova dhe Ceco Ivanov në baletin „Karmina Burana“ të koreografit Fredi Franxuti. Foto: Ani Koliër

Si drejtoreshë, Marta Petkova dëshiron të aplikojë traditën e Operës së Madhe Franceze, ku prezantohen solemnisht primabalerinat e reja.

“Për mua është shumë bukur që ky prezantim të bëhet një ngjarje që ndahet me publikun dhe me artistët – një lloj befasie”, shpjegon drejtoresha e Baletit të Operës së Sofjes.

Tani për tani, roli i ri i administratorit nuk ndikon në karrierën artistike të Marta Petkovës. Madje tani ajo shfaqet si Anna Karenina në baletin me të njëjtin emër të koreografit kroat me famë botërore Leo Mujić.

Marta Petkova renditet ndër balerinat më të mëdha bullgare të të gjitha kohërave, por fillimi i saj në artin e baletit është kurioz.

Marta Petkova dhe Nikolla Haxhitanev. Foto: Svetosllav Nikollov

Si fëmijë, ajo u refuzua nga pedagogët e rreptë – ndjekës të shkollës së baletit rus. Megjithë aftësitë e saj koreografike dhe muzikore, Marta 9-vjeçare nuk u miratua nga komisioni i pranimit në Shkollën Kombëtare të Artit Koreografik, jo një, por dy herë!

"U paraqita pa asnjë përgatitje. Kalova në raundin e tretë dhe dështova në "improvizim", thotë ajo. - Nuk jam e sigurt nëse doja të bëhesha balerinë në atë kohë. Por u trishtova që nuk më pranuan.”

Marta shkoi në mësime baleti, u shfaq sërish dhe ... përsëri nuk e miratuan. Këtë herë arsyeja