Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Simbolet e së Premtes së Madhe dhe rruga drejt Zotit

5
Foto: Darina Grigorova

Vuajtjet apo pasionet e Krishtit, siç i quan Kisha, arrijnë kulmin në ditën e kryqëzimit të Tij. I dënuar pa faj, i fshikulluar dhe i sharë nga turma, Shpëtimtari merr rrugën e pjerrët për në Golgota, e quajtur më vonë "Via Dolorosa". I kryqëzuar dhe i gozhduar mes dy grabitësve, Ai iu lut me të gjitha forcat Atit të Tij që t'i falte torturuesit e Tij, sepse ata nuk e kuptonin se çfarë po bënin... Këto orë të fundit të jetës tokësore të Birit të Perëndisë kujtohen çdo vit në shërbesat kishtare, në leximet ungjillore dhe në këngët ortodokse. Është gjithashtu dita më e trishtuar për të gjithë besimtarët:

“E Premtja e Madhe është dita e vetme e vitit kur nuk kremtohet në asnjë mënyrë Liturgjia e Shenjtë dhe nuk ka Eukaristi, pra nuk kremtohet sakramenti i gëzuar i kishës, sepse është dita kur ndodh tragjedia më e madhe e mundshme në univers – na shpjegoi At Boris Borisov nga Katedralja e Kryeqytetit “Shpërfytyrimi i Zotit”. – Krijuesi i Universit, vetë Zoti, i cili erdhi dhe u mishërua, bëri vetëm vepra të mira, shëroi të gjithë të sëmurët. Ai i ringjalli të vdekurit tri herë, të paktën aq sa përshkruhen në Ungjill. Ai u vra nga kurora e krijimit të tij, njeriu, dhe u vra për blasfemi. Të vrasësh Zotin për blasfemi - ky është paradoksi."

Dhe siç përshkruhet në Ungjill, kur Krishti vdiq në kryq, ndodhi një tërmet, dielli fshehu rrezet e tij dhe perdja e tempullit u gris. E gjithë kjo dëshmon se i gjithë krijimi, së bashku me botën e pajetë, e përjetonte këtë kataklizëm universal, vëren At Boris. E gjithë natyra vuante për shkak të vdekjes së Shpëtimtarit në kryq.

Në Lindjen e Mesme, ku besohet se ka jetuar Krishti, edhe sot besimtarët ortodoksë vëzhgojnë se si errësohet dhe bubullon çdo vit të Premten e Madhe, pavarësisht nga parashikimi i motit.

“Ndër të tjera, ka edhe burime jo të krishtera që dëshmojnë se vërtet në këto vite, rreth 33 vjet pas Krishtit, ka pasur një eklips diellor, i parë nga pika të ndryshme të botës së lashtë - thekson At Boris. - Dhe fakti që perdja e tempullit u gris është gjithashtu një simbol. Po, është dita më e trishtuar e vitit, por kjo është edhe fitorja mbi vdekjen, sepse me vdekjen e vet Krishti e mundi vdekjen për t'u dhënë jetën e përjetshme të gjithë atyre që ishin në varre."

Në Ortodoksi ekziston koncepti i "hyjnizimit të njeriut" dhe shenjtërimi i tij si një qëllim i jetës njerëzore. Ai bazohet në Shkrimet e Shenjta, ku akoma në kapitullin e parë lexojmë: “Zoti e krijoi njeriun sipas shëmbëlltyrës dhe ngjashmërisë së Tij”. Nëpërmjet "shëmbëlltyrës", njeriu thirret nga Krijuesi për ta pranuar "ngjashmërinë":

“Siç thotë Shën Athanasi i Madh: “Zoti u bë njeri që të bëhet njeriu zot. Ky është pikërisht thelbi i veprës shpëtimtare të Krishtit. Ai bëri kështu që ne të vdekshmit e thjeshtë të shpengoheshim nga fuqia e vdekjes dhe të jenë të disponueshme për ne vizioni i Zotit dhe bashkimi i drejtpërdrejtë me Zotin."

Kjo simbolikë paraqitet në kishat ortodokse përmes kupolës, ku është gdhendur Krishti i Plotfuqishëm. Ai zbret nga parajsa në tokë, falë Nënës së Zotit të përshkruar në absidën e altarit.

Shikoni gjithashtu:

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: Darina Grigorova


Galeria

Më shumë nga rubrika

Qefini i Virgjëreshës së Shenjtë – një festë e madhe për të krishterët ortodoksë

Kisha Ortodokse kremton sot festën kishtare të Qefinit të Virgjëreshës së Shenjtë. Në shumicën e gjuhëve sllave, fjala "qefin" do të thotë "mbulesë" dhe "mbrojtje". Festa është krijuar për të nderuar shfaqjen e Nënës së Zotit në Kostandinopojë...

botuar më 23-10-01 8.10.PD

Grindjet partiake dhe sharjet i shoqërojnë gjithmonë zgjedhjet e pushtetit vendor bullgar

Bullgaria është në prag të zgjedhjeve të radhës për kryetarë bashkie dhe këshilltarë bashkiakë, të cilët formojnë pushtetin vendor në rajone të ndryshme të vendit. Si institucioni kryesor politik i qytetarëve në një shoqëri demokratike, qeverisja..

botuar më 23-09-30 7.05.PD
Foto: Muzeu Historik Rajonal - Dobriç

"Dobriç thërret dhe feston" – prezantime të Muzeut Historik Rajonal - Dobriç

Me rastin e 83-vjetorit të nënshkrimit të Marrëveshjes së Krajovës dhe rikthimit të Dobruxhës Jugore në kufijtë e Bullgarisë, në faqen e internetit të Muzeut Historik Rajonal në Dobriç mund të shihni prezantimet "Dobruxha thërret"  dhe "Dobriç feston"..

botuar më 23-09-24 11.10.PD