Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shpenzimet e jetesës po rriten më shpejt se të ardhurat e punëtorëve

Foto: arkiv

Për 3 muajt e fundit, të ardhurat e nevojshme për të mirëmbajtur 1 person janë rritur me 3.1%. Në bazë vjetore me 14.6%, sipas monitorimit të çmimeve të konsumit dhe pagave nga Konfederata e Sindikatave të Pavarura në Bullgari (KNSB). Paratë për të mbështetur një punonjës që jeton vetëm rriten me 89 euro (178 leva), dhe për një familje me tre anëtarë me 160 euro (320 leva).

Të ardhurat mujore neto për të mbajtur jetën e një personi janë 697 euro (1394 leva), për një familje me tre anëtarë janë 1254 euro (2509 leva). 25% është norma e inflacionit për mallrat thelbësore dhe pagat në sektorin buxhetor e kanë humbur 6% fuqinë blerëse që nga fillimi i vitit 2023.

2/3 e njerëzve që punojnë nuk i marrin paratë që u nevojiten për të jetuar, tha ekonomisti nga KNSB Ljubosllav Kostov. Sipas llogaritjeve të KNSB-së, paga minimale duhet të jetë 650 euro (1300 leva), jo 390 euro (780 leva).

Në kushtet e inflacionit të lartë rekord në 20 vitet e fundit, paga minimale bullgare është rritur dy herë më pak se ajo në shumicën e vendeve të BE-së.


Më shumë nga rubrika

“Socar” do të shqyrtonte mundësinë e blerjes së “Lukoil Burgas”

Në fund të prillit, në Sofje u hap zyra e kompanisë shtetërore të naftës të Azerbajxhanit "Socar". Ajo nuk është vetëm për Bullgarinë, por është qendrore për të gjithë rajonin, tha për “Euronews Bulgaria” ambasadori i Azerbajxhanit Hüseyn Hüseynov...

botuar më 23-12-24 2.01.MD
Foto: Freepik.com

Rritje e punësimit në sektorin e IT-së në vendin tonë, dega tërheq specialistë edhe nga jashtë

Industria e software-it është biznesi më solidar dhe me përgjegjësinë më të madhe shoqërinë në Bullgari. Ai paguan taksa dhe sigurime që janë tre herë më të larta se mesatarja për vendin, nxit konsumin në ekonomi, është një investitor i madh në ndryshimin..

botuar më 23-12-19 7.25.PD

Rënie të prodhimit dhe të shitjeve tregon raportin vjetor i Dhomës bullgare të Tregtisë

Një rënie e ndjeshme në prodhimin dhe shitjet e kompanive në vendin tonë - ky është një nga përfundimet e sondazhit vjetor të Dhomës bullgare të Tregtisë për vlerësimin e mjedisit të biznesit në vitin 2023. Të ardhurat е kompanivе, të cilat janë..

botuar më 23-12-18 12.59.MD