Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Çmimi i tokës në Bullgari është rritur 6 herë brenda një dekade

Foto: BGNES

Çmimi i tokës bujqësore në Bullgari është rritur më shumë se 6 herë në 10 vitet e fundit. Nëse në vitin 2010 një dynym tokë kushtonte mesatarisht 287 leva (146.74 euro), në vitin 2022 çmimi tashmë është 2787 leva (1424.97 euro). Kështu tregojnë të dhënat e Shoqatës së Pronarëve të Tokave Bujqësore në vendin tonë. Tradicionalisht më e shtrenjta është toka pjellore e Dobruxhës, por qëllimi i blerjes është ndërtimi i burimeve të rinovueshme të energjisë. Sipas industrisë, toka e copëtuar dhe mungesa e ujitjes vazhdojnë të jenë problemet më serioze me të cilat përballet bujqësia bullgare. Toka për nevoja bujqësore në vendin tonë është mbi 52 milionë dynymë, 69% e saj është e punueshme.

Më shumë nga rubrika

Bullgaria në Eurozonë – avantazh apo disavantazh?

Hyrja në Shengen dhe Eurozonë, anëtarësimi në Organizatën për Bashkëpunimin dhe Zhvillimin Ekonomik – këto janë disa nga prioritetet e rëndësishme për diplomacinë bullgare. Data e synuar për miratimin e monedhës së përbashkët evropiane është 1 janari..

botuar më 23-10-04 7.05.PD

Evrostat: Bullgaria është në vendin e dytë në BE për sa i përket rritjes së çmimeve të banesave

Çmimet e banesave në Bashkimin Evropian u rritën me 0.3% në tremujorin prill-qershor krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2023. Në Bullgari, për të njëjtën periudhë, çmimet e banesave u rritën me 4.3% krahasuar me tremujorin e parë. Këtë e..

botuar më 23-10-03 5.26.MD

Deficiti buxhetor arriti në 0.4% të PBB-së

Në fund të shtatorit, deficiti buxhetor ishte 780 milionë leva (380 milionë euro), sipas Ministrisë së Financave. Kjo është 0.4% e Produktit të Brendshëm Bruto të parashikuar /PBB/. Deri në fund të vitit, deficiti pritet të arrijë në 2.5% të PBB-së së..

botuar më 23-10-03 10.03.PD