Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një ekspozitë paraqet pjesëmarrjen e bullgarëve nga Besarabia në Luftën Çlirimtare Ruso-Turke

Foto: parliament.bg

Në Kuvendin Popullor u rregullua ekspozita “Pjesëmarrja e bullgarëve nga Besarabia në repartin e vullnetarëve bullgarë në Luftën Çlirimtare Ruso-Turke 1877-1878”, e cila përfshin 18 piktura me portrete të vullnetarëve bullgarë - opëllçenci dhe informacione të shkurtra për to. Autori i ekspozitës foto-dokumentare është Dr. Vasill Kondov, profesor në Universitetin Shtetëror Taraklia “Grigorij Cambllak” në Moldavi.

Në hapje, kryetari i rajonit të Taraklias, Ivan Pasllar, kujtoi se në Kishinau u krijuan dy formacionet e para të vullnetarëve bullgarë – opëllçenas, dhe më vonë në Ploeshti regjistrimi i vullnetarëve përfundoi. Përbërja e tij përfshin 7500 persona, shumica e të cilëve janë bullgarë besarabë. Opëllçenasit nga Besarabia treguan heroizëm në betejat e rëndësishme te Gabrovo, Stara Zagora, Shejnovo, Shipka dhe dhanë një kontribut të rëndësishëm në fitoren e lirisë së Bullgarisë, shtoi Pasllar.Më shumë nga rubrika

Katedralja e Patrikanës “Shën Aleksandër Nevski" shënon festën e saj

Me solemnitet të veçantë kleri i lartë i Kishës Ortodokse Bullgare kremtoi festën e Katedrales Patriarkale “Shën Aleksandër Nevski”, njoftoi Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Liturgjia e Shenjtë u kryesua nga Hirësia e Tij Mitropoliti i..

botuar më 23-11-23 5.16.MD

Familja e krishterë ruan dashurinë dhe mirëkuptimin në shtëpi

Hyrja e Hyjlindëses Mari në Tempull është një nga dymbëdhjetë festat kryesore të krishtera që kremtohet nga Kisha Ortodokse dhe Katolike më 21 Nëntor. Kisha Ortodokse Bullgare e feston veçanërisht solemne si Ditën e Familjes dhe Rinisë së Krishterë,..

botuar më 23-11-21 5.45.PD

Shën Minai ndihmon në ndërtimin e tempullit "Lartësimi i Kryqit të Shenjtë të Zotit"

Sot, më 11 nëntor, Kisha Ortodokse Bullgare kremton festën e Shën Dëshmorit të Madh Minai, një nga shenjtorët më të dashur në vendin tonë. Ai njihet në popullin tonë si mbrojtës i shpejtë i të vuajturve, të sëmurëve, jetimëve dhe mbrojtës i..

botuar më 23-11-11 6.15.PD