Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Inaugurojnë një monument të krijuesit të trengjyrëshit bullgar Ivan Paraskevov

Ivan Paraskevov me familjen e tij
Foto: Komuna Jamboll/BTA

Në qytetin e Bullgarisë Juglindore Jamboll, sot do të inaugurojnë bust-monumentin e parë të Ivan Paraskevov, sipas idesë së të cilit u krijua flamuri i Braillës - prototip i trengjyrëshit tonë kombëtar. Atdhetari, i cili lindi rreth vitit 1817 në Jamboll dhe më pas u shpërngul në Brailla, ishte veçanërisht aktiv në përgatitjet e Luftës Çlirimtare të viteve 1877-1878. Ai iu përgjigj idesë për të bërë një flamur nga qytetarët e Braillës për një nga grupet e vullnetarëve bullgarë në luftë – opëllçenas, dhe mori përsipër shpenzimet materiale për qepjen e tij. Ai gjithashtu ofroi modelin e flamurit - pëlhurë e bardhë, jeshile dhe e kuqe e shtrirë horizontalisht. Me punimin e tij u ngarkua vajza 14-vjeçare e Ivan Paraskevov - Stilijana. Më 8 maj të vitit 1877, flamuri iu dorëzua personalisht nga të dy Komandantit të Përgjithshëm Nikollaj Nikollaeviç, i cili premtoi t’ia dorëzonte një grupi të opëllçenasve, njoftojnë nga Komuna e qytetit Jamboll. Në mars të vitit 1879, një i afërm i Paraskevovit e solli flamurin në një mbledhje të Kuvendit të Madh Popullor në Veliko Tërnovo. Të gjithë deputetët e përshëndetën me duartrokitje dhe më 26 mars 1879 neni i 3-të i Kushtetutës së Tërnovës e përcaktoi atë si “flamur kombëtar bullgar”.


Më shumë nga rubrika

Katedralja e Patrikanës “Shën Aleksandër Nevski" shënon festën e saj

Me solemnitet të veçantë kleri i lartë i Kishës Ortodokse Bullgare kremtoi festën e Katedrales Patriarkale “Shën Aleksandër Nevski”, njoftoi Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Liturgjia e Shenjtë u kryesua nga Hirësia e Tij Mitropoliti i..

botuar më 23-11-23 5.16.MD

Familja e krishterë ruan dashurinë dhe mirëkuptimin në shtëpi

Hyrja e Hyjlindëses Mari në Tempull është një nga dymbëdhjetë festat kryesore të krishtera që kremtohet nga Kisha Ortodokse dhe Katolike më 21 Nëntor. Kisha Ortodokse Bullgare e feston veçanërisht solemne si Ditën e Familjes dhe Rinisë së Krishterë,..

botuar më 23-11-21 5.45.PD

Shën Minai ndihmon në ndërtimin e tempullit "Lartësimi i Kryqit të Shenjtë të Zotit"

Sot, më 11 nëntor, Kisha Ortodokse Bullgare kremton festën e Shën Dëshmorit të Madh Minai, një nga shenjtorët më të dashur në vendin tonë. Ai njihet në popullin tonë si mbrojtës i shpejtë i të vuajturve, të sëmurëve, jetimëve dhe mbrojtës i..

botuar më 23-11-11 6.15.PD