Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Çantë shpine digjitale – komoditet, por me çfarë kosto

Foto: Freepik.com

Këtë vit shkollor, përveç klasave dhe korridoreve të rinovuara, shkollat ​​i mirëpresin nxënësit me një risi që do t’ua lehtësojë përgatitjen – çantën digjitale. Kjo është një platformë online falas që u mundëson nxënësve nga klasa 1 deri në 12 të aksesojnë tekstet e tyre tërësisht online. Versioni i tyre në letër nuk bie, por mund të mos mbahet dhe kështu vërtetë të lehtësojë çantën e shpinës. Edhe pse është pjesë e digjitalizimit, që është një proces i pakthyeshëm në çdo sferë, çanta digjitale e shpinës shkakton diskutime edhe mes mësuesve. Sipas disave, është një mundësi e mirë që ia vlen të shfrytëzohet, ndërsa të tjerë janë ende skeptikë se sa i dobishëm dhe praktik është përdorimi i saj.

“Nga njëra anë, përmes saj plotësojmë nevojat e reja të gjeneratave që vijnë pas nesh, por nga ana tjetër, ndoshta po largohemi shumë nga ajo që mendojmë se funksionon për të mirën e nxënësve – tha mësuesja e historisë Violetka Stoeva në një intervistë për Radio Bullgarinë. – Kur diçka shkon para syve, përmes dorës, ne e dimë se psikologjikisht kjo funksionon jashtëzakonisht mirë për të mësuar.”


Krahas përmbajtjes së teksteve që tashmë është në dispozicion në platformën e re elektronike, çdo mësues mund të krijojë edhe përmbajtje që do të publikohet pasi të jetë shqyrtuar nga ekspertët.

Çdo shkollë ka të drejtën vet të vendosë se kush do të udhëheqë trajnimin e mësuesve në të – një mësues i teknologjisë së informacionit apo një ekspert i jashtëm.

Duke përdorur çantën shpine digjitale, nxënësit do të kenë qasje edhe në përmbajtje të personalizuara për secilin prej tyre, të përshtatura sipas njohurive dhe vështirësive të tyre. Megjithatë, a do të prezantohet kjo përmbajtje në mënyrë të qartë dhe mjaft të kuptueshme për nxënësit me nevoja të veçanta arsimore?


“Sinqerisht shpresoj që materialet t’u përshtaten edhe atyre, sepse sidomos nga klasa e 5-të e tutje jemi mjaft të ngarkuar dhe nuk u ofrojmë ndihmë të mjaftueshme fëmijëve me vështirësi intelektuale dhe vështirësi të tjera – pranon zonja Stoeva. – Ndonjëherë, të gjithë materialin që duhet të mësojnë është shumë për ta për ta trajtuar. Për mua, kjo është një nga detyrat më të vështira. Në një klasë me 25 apo 30 fëmijë, me një orë mësimore prej 40 minutash, nuk është aspak e lehtë të gjesh kohë t’i kushtosh vëmendje të veçantë të gjithëve.”

Praktika e saj si mësuese dhe në grup për organizimin е përditshëm të procesit mësimortregon se pavarësisht dëshirës së nxënësve për të përthithur sa më shumë material përmes pajisjeve të ndryshme elektronike, nuk është gjithmonë e dobishme për ta. Dhe del pyetja se sa do të jetë i mjaftueshëm shkrim-leximi i tyre digjital për të kapërcyer analfabetizmin funksional me të cilin po përballet sot arsimi në vendin tonë.


Për të qenë sa më e dobishme për nxënësit e saj të ardhshëm, gjatë vitit shkollor aktual, zonja Stoeva do të zhvillojë një takim me psikologen e shkollës, nga e cila do të kërkojë këshilla specifike për aspekte të ndryshme të punës së saj me fëmijët.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Fotot: Freepik.com, prosveta.bg, edu.mon.bg, arkiv

Më shumë nga rubrika

Foto: FB / BazarNaIzkustvata

Pazari i Artit dhe Studiove Artistike në Sofje

Gjatë fundjavës, 9 dhe 10 dhjetor, atmosfera kreative dhe bukuria takohen në pazarin e Arteve dhe Artizanatit. Mikëpritësi është Grand Hotel Sofia i kryeqytetit, ku vizitorët jo vetëm që do të mund të blejnë dhurata të bukura, por edhe të vizatojnë vetë..

botuar më 23-12-09 8.30.PD
Foto: Shkolla bullgare e së dielës

Bullgarët në Norvegji ëndërrojnë për një linjë ajrore direkte Sofje-Oslo

Norvegjia nuk është ndër vendet që tërheqin emigrantë masivë nga Bullgaria. Megjithatë, rreth 6000 shtetas të regjistruar në ambasadën bullgare në kryeqytetin norvegjez Oslo janë shtetas bullgarë. Shumica e bashkatdhetarëve tanë në Norvegji janë të..

botuar më 23-12-08 7.15.PD

BNR mbështet fushatën e WWF kundër prerjeve të paligjshme

Më shumë se ¼ e prerjeve në Bullgari, ose 1.7 milion metra kub, janë jashtë fushëveprimit të ligjit, sipas një raporti të Organizata për Mbrojtjen e Natyrës WWF. Sipas një studimi që bëhet çdo 4 vjet, prerjet e paligjshme sjellin të ardhura të..

botuar më 23-12-07 12.04.MD