Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Konventa e Stambollit, e pa ratifikuar nga Bullgaria, bëhet e detyrueshme për BE-në

Foto: Ilustrimi: Alamy/Reuters

Edhe pse nuk është ratifikuar në nivel kombëtar nga gjashtë vende, përfshirë Bullgarinë, Konventa e Stambollit hyn në fuqi në të gjithë Bashkimin Evropian më 1 tetor, njoftoi Komisioni Evropian.Vendet anëtare, edhe nëse nuk e kanë ratifikuar atë, do të jenë të detyruara ligjërisht nga ky dokument, tha zëdhënësi i Komisionit Кristian Vigand. Konventa është një kuadër ligjor që synon mbrojtjen e grave nga të gjitha format e dhunës.

Në vitin 2018, Gjykata Kushtetuese bullgare pranoi se Konventa e Stambollit mbron koncepte ligjore që lidhen me nocionin e “gjinisë” që janë të papajtueshme me parimet bazë të Kushtetutës bullgare. Në vitin 2021, Gjykata e Drejtësisë së BE-së vendosi që BE-ja në tërësi mund ta ratifikojë konventën me shumicë të cilësuar dhe jo me unanimitet, për shkak të refuzimit të disa vendeve për ta pranuar atë.


Më shumë nga rubrika

Presidenti Rumen Radev

Me një veto, presidenti ndaloi dërgimin e transportuesve të vjetër të blinduar në Ukrainë

Presidenti Rumen Radev ktheu për një diskutim të ri në parlament ligjin për ratifikimin e marrëveshjes me të cilin Bullgaria i siguron Ukrainës transportues të vjetër pa pagesë. Në arsyet e vetos, shkruhet se deputetët nuk janë informacion të mjaftueshëm..

botuar më 23-12-04 11.46.PD
Dubravka Handanoviç

Lidhja e re ndërsistemore e gazit Bullgari-Serbi vihet në punë testuese

Kanë përfunduar të gjitha aktivitetet në lidhjen ndërsistemore të gazit midis Bullgarisë dhe Serbisë. Kjo do të lejojë një furnizim më të sigurt dhe më të qëndrueshëm të gazit nga burime të ndryshme, kryesisht nga Azerbajxhani, tha ministrja serbe..

botuar më 23-12-04 10.52.PD

Çdo i treti bullgar e përkufizon veten si evropian

Identiteti bashkëkohor i bullgarëve është i natyrës hibride dhe ndërthur elemente të identitetit kombëtar, mbikombëtar, etnik dhe lokal. Këtë e tregon një studim përfaqësues kombëtar i shkencëtarëve të Akademisë Bullgare të Shkencave, i realizuar..

botuar më 23-12-04 6.05.PD