Programi i ditës

87 vjet flasim në gjuhën tuaj

Gjatë vitit 2023 festojmë 87 vjet nga fillimi i transmetimit të programeve për jashtë shtetit të Radios Kombëtare Bullgare. Çdo gjë filloi më 16 shkurt 1936. Pasi radioja kombëtare startoi zyrtarisht programin e vet, në eter u shfaq edhe Radio Bullgaria. Kjo ndodhi ditën e diel, kur tërë programi i mëngjesit i Radio Sofjes u transmetua në Evropë, Afrikën e Veriut dhe Amerikën e Veriut.

Sot, 87 vjet më vonë, Radio Bullgaria po vazhdon t’i flasë botës për vendin tonë në anglisht, gjermanisht, frëngjisht, spanjisht, rusisht, serbisht, greqisht, shqip, turqisht dhe bullgarisht.

Në rubrikën tonë të posaçme do të gjeni hollësi interesante nga historia e Radio Bullgarisë, do të dëgjoni shumë nga zërat e saj të artë, si dhe kujtimet e kolegëve ttë cilët i janë përkushtuar kauzës së "Radio Bullgarisë".

Redaksia e Gjuhës Rumune e Radio Bullgarisë mbushi një vjeç

Një vjet e ca më parë pranë Radio Bullgarisë u krijua Redaksia e Gjuhës Rumune . Ajo u hap zyrtarisht më 20 tetor 2022 në një ceremoni në Radion Kombëtare Bullgare në prani të ambasadorëve të Rumanisë, Republikës së Moldavisë dhe të ftuarve të..

botuar më 23-11-20 8.40.PD
Kryeredaktori i Radio Bullgarisë Krasimir Martinov /majtas/ dhe kryetari i Unionit të Shkrimtarëve Bullgarë Bojan Angellov

Radio Bullgaria - me mirënjohje nga Unioni i Shkrimtarëve Bullgarë

Me rastin e 1 nëntorit - Ditës së Iluministëve të Popullit, organizata më e vjetër letrare në Evropë - Unioni i Shkrimtarëve Bullgarë - nderoi me certifikata nëntë artistë bullgarë për kontributin e tyre në letërsinë moderne bullgare - Todor..

botuar më 23-11-01 3.56.MD
Edhe në Shqipëri mirëpresin me bukë e kripë

Një ekip i “Radio Bullgarisë” për vizitë te bullgarët në Shqipëri

Nga data 20 deri më 24 tetor 2023, një ekip i Radio Bullgarisë është duke bërë një vizitë pune në Shqipëri. Qëllimi i gazetarëve është të takohen dhe të bisedojnë me përfaqësues të pakicës kombëtare bullgare, institucioneve arsimore dhe shoqatave..

botuar më 23-10-20 11.35.PD
Bojko Vasilev dhe Kostandina Bello në BNR

Një gazetare e Radio Bullgarisë – hero në një film për bullgarët në Shqipëri

Kolegia e Redaksisë së Gjuhës Shqipe të Radio Bullgarisë Kostandina Raqi Bello është një nga personazhet kryesore në filmin e gazetarit të Televizionit Kombëtar Bullgar (BNT) Bojko Vasilev “Kushërinjtë. Zëra nga Shqipëria”. Filmi dokumentar është..

botuar më 23-07-28 5.46.MD

Nëse nuk e dini, na lejoni t'ju kujtojmë…

A e dini se "Këtu është Radio Sofja!" ishte në valë të shkurtra pesë vjet përpara se bota të dëgjonte për “Zërin e Amerikës” dhe një vit pasi të fillonin transmetimet jashtë shtetit të BBC-së ? Kjo ndodhi në vitin 1936. Petër Uvaliev ishte një nga..

botuar më 23-07-08 12.25.MD
Jordan Petrov

U nda nga jeta kolegu ynë Jordan Petrov

U largua nga ne kolegu ynë shumëvjeçar në Redaksinë e Gjuhës Serbe të Radio Bullgarisë Jordan Petrov, i njohur për të gjithë ne si Daçko. Një person i mrekullueshëm dhe profesionist, ai ia kushtoi pjesën më të madhe të jetës së tij kauzës së Radio..

botuar më 23-05-17 4.11.MD

Ljubomir Llazarov: Radio Bullgaria ka pasur gjithmonë një standard të lartë, i cili vazhdon edhe sot

Gati 20 vjet më parë, kur mediat elektronike sapo kishin filluar të hynin në hapësirën e internetit, një ekip të rinjsh dhe entuziastësh krijuan një nga faqet më të lexuara të internetit - atë të Radio Bullgarisë. Kryeredaktori ishte gazetari..

botuar më 23-05-13 1.15.MD

Gazetari Nikollaj Atanasov i lidh vitet e arta në BNR me Radio Bullgarinë

Blloku i natës i programit "Horizont", talk shouja "Niki dhe Miqtë", formati muzikor dhe argëtues "Klubi i së Dielës Horizont" - këto janë vetëm disa nga rubrikat në transmetimin kombëtar me të cilat është lidhur karriera shumëvjeçare e gazetarit..

botuar më 23-03-28 7.15.PD
Asen Zidarov

Në kujtim të Asen Zidarovit dhe një jete kushtuar radios dhe fotografisë

Një tjetër “zë i artë” i Radio Bullgarisë do të tingëllojë mes yjeve. Asen Zidarov u largua nga ne - një përkthyes i shkëlqyeshëm në Redaksinë tonë Franceze, një personalitet shumëngjyrësh me shumë interesa. Asen njihej me pseudonimin..

botuar më 23-02-13 1.09.MD

Radio Bullgaria pret ditëlindjen e 88-të të Radios Kombëtare Bullgare me tre nominime për çmimin “Sirak Skitnik”

Çdo ditë është e veçantë, por 25 janari është veçanërisht solemn për të gjithë ne nga Shtëpia e Vjetër, siç shpesh e quajmë Radion Kombëtare Bullgare (BNR). Sivjet shënojmë 88 vjet nga themelimi i tij. Sipas traditës që nga viti 2001, kulmi i..

botuar më 23-01-25 9.41.PD