Резултати : Autor Maria Dimitrova-Pisho

Sevt III

E falënderojmë Bullgarinë dhe Luvërin për këtë ekspozitë të mrekullueshme – komentet e para për ekspozitën “Epopeja e mbretërve trakë”

Dy ditë para çeljes së ekspozitës “Epopeja e mbretërve trakë” në Luvërin e Parisit, ekspozita ishte prezantuar para gazetarëve francezë dhe të huaj. Komentet e para për 1600 eksponatet prej bronzi, argjendti dhe ari janë entuziaste. Maria Luisa Raspar..

15.04.15 14:02 |

Në kujtim të bullgares së madhe Dimitrina Aslanian

Para 40 ditësh u nda nga jeta një atdhetare e madhe – biofizikja Dimitrina Aslanian, e cila është autorja e historisë së parë të plotë të Bullgarisë në gjuhen franceze, të përkthyer më vonë edhe në gjuhët italiane dhe angleze. Pas përfundimit të..

31.03.15 13:44 |

Sofja ka potencial krijues që të radhitet mes kryeqyteteve prijëse kulturore në Evropë

Më 20 mars – Ditën Ndërkombëtare të Frankofonisë, në Kuvendin Popullor është organizuar një Konferencë interesante bullgaro-franceze “Kultura, inovacionet, zhvillimi”, kushtuar rolit të industrive kulturore në zhvillimin e qytetit modern. Ndër..

20.03.15 09:15 |

Mendohet ndalimi i gjuetisë së ujqve

Bullgaria është një nga pak vendet në Evropë, në të cilët edhe më sot ka ujq. Sipas disa, për shembull gjahtarët, numri i tyre është tepër i lartë. Mirëpo, sipas të tjerëve, si mbrojtësit e natyrës, ujku gri është një kafshë e kërcënuar nga zhdukja në..

08.03.15 12:35 |

Dimensionet e tolerancës në botën globale

Në javën e shpallur nga OKB-ja të tolerancës, më 6 shkurt në Sofje do të zhvillohet një debat nën moton “Lumi i tolerancës”. Cilat janë sfidat moderne përpara tolerancës dhe cilat aspekte të kësaj problematike janë aktuale për Bullgarinë? Mbi temën..

05.02.15 14:22 |

Luvri do të paraqesë para botës qytetërimin trak

Pas një përgatitjeje katërvjeçare, këtë pranverë në muzeun “Luvri” në Paris do të paraqiten artefakte nga qytetërimi i lashtë i trakëve, të gjetura në trojet bullgare. Në thelbin e ekspozitës “Epopeja e Mbretërve Trakë”, e cila do të mund të shihet nga..

05.02.15 13:49 |

Filloi votimi për Pemën Evropiane të vitit 2015

Më 1 shkurt filloi votimi për “Pemën Evropiane të vitit 2015”. Ndër 14 pretenduesit edhe këtë vit ka pjesëmarrës bullgar. Ky është rrapi i degëzuar në fshatin Arçar. Në këtë konkurrim fisnik, që filloi para 5 vitesh, pretenduesit bullgarë tashmë kanë..

02.02.15 12:33 |

Radioja nuk ka nevojë për famë pa vlerë

Në ditët kur shënojmë 80 vjetorin e Radios Kombëtare Bullgare bisedojmë me njërën prej figurave mjaft të njohura në historinë më të re të “shtëpisë së vjetër” – Rajna Konstantinova, e cila përfundoi karrierën e saj si drejtore e Departamentit për radio..

24.01.15 12:25 |
Kolazh: Silvija Petrova

Për krimbat e Kalifornisë, vitaminat në molla dhe shija e domateve

Dy motrat Svetllana dhe Darina Ivanovi nga qyteti Gabrovo kanë vendosur të punojnë toka malore në mënyrë natyrale. I hedhin tokat plehun e prodhuar nga të ashtuquajturat “krimba të Kalifornisë”. Svetllana sqaron se këto krimba hasen në shtratin e lumit..

20.01.15 14:03 |

Mos ushqeni lejlekët e vonuar

“Gjatë vitit 2014 shumë lejlekë kaluan verën në vendin tonë.” Ky është qëndrimi i doktoreshës Hristina Klisurova nga Qendra Shpëtimtare e Kafshëve të Egra në qytetin Stara Zagora. Vjet në këtë qendër u pranuan më shumë lejlekë në fatkeqësi, se sa vitet..

19.01.15 15:31 |