Резултати : Autor Daniell Dimitrov

Dr. Nedelja Shtonova: Truri pa qëllim mund të hakohet shumë lehtë

Ajo është një nga personalitetet më interesante në Bullgari - me një stil unik dhe pozitivizëm të madh, e cila të frymëzon me filozofinë e saj. Profesioni i saj si mjeke e ka takuar me qindra njerëz, shumë prej të cilëve kanë fat të çuditshëm. Në vazhdim..

25.05.21 10:14 |

“Gjithnjë e më afër” është motoja e festivalit të ardhshëm të vallëzimit “Antistatik”

Vili Prager është mes themeluesve të “Antistatik”. Historia e festivalit Ndërkombëtar fillon gjatë vitit 2008 në Sofje, si një forum i vetëm për nga lloji i vet dhe një pjesë nga përpjekjet e rrjetit ballkanik për vallëzim modern “Akademia nomade e..

19.05.21 11:49 |
Profesori Shurbanov në bibliotekën e Universitetit të Sofjes

Profesori Aleksandër Shurbanov: Përkthimi është “fekondimi” i ndërsjellë i kulturave

Profesori Aleksandër Shurbanov është një shkencëtar i njohur bullgar, pedagog, shkrimtar, përkthyes dhe filolog me një njohje të gjerë ndërkombëtare, i cili ka kontribuar shumë për zhvillimin e kulturës dhe të arsimit të lartë në Bullgari. Jo..

27.04.21 07:15 |

Shkrimtari Ivan Komita për romanin e tij të parë “Ushqyesi” dhe kurthi i përtacisë

Emri i tij është Ivan Gjeorgjiev, por punon nën pseudonimin krijues Komita. Kjo nofkë interesante vjen nga gjyshi i tij - revolucionari Ivan Hasëmski-Komitata (1848-1926). “Ushqyesi” është romani i parë i autorit të ri dhe debutimi i tij në letërsinë..

04.02.21 07:25 |

Cili është “mallkimi” i djathit të bardhë?

Milena Dimitrova është një gazetare bullgare, udhëtare dhe kuzhiniere, por për më tepër një personalitet simpatik. Është mbajtëse e çmimeve “Shekulli i artë” për një kontribut ndaj kulturës bullgare dhe e “Pendës së Artë” të Lidhjes  së Gazetarëve..

15.01.21 08:10 |

Leo Bianchi – për ëndrrën bullgare dhe anën e ndritshme të jetës

Leo Bianchi është mbase italiani më i njohur në Bullgari. I buzëqeshur, njeri pozitiv dhe i pjekur - mbase kështu ai i fiton zemrat e bullgarëve  akoma si heroi i një reality show në Bullgari gjatë vitit 2005. I tillë është dhe në librin e tij të quajtur..

28.12.20 08:15 |

Shkrimtarja Jana Borisova krijoi “romanin e hapur” - i pari dhe i vetmi i këtij lloji

Veprat e Jana Borisovës vihen në skenë dhe lexohen në Belgjikë, Francë, Serbi, Rusi, Argjentinë, ShBA-në, Itali, Gjermani. Në vitin 2008 Ministria e Kulturës së Francës bashkë me Тheatre Odeon dhe Avignon Theatre Festival  e zgjodhën përfaqësuese të..

11.12.20 07:05 |
Atanas Atanasov dhe Stefan Danaillov

Brezi i artë i artistëve bullgarë është arsimuar jashtë shtetit

Artistja e madhe bullgare Stojanka Mutafova (1922-2019) , e cila nuk zbriti nga skena gati në fund të rrugës së saj tokësore, kishte mbaruar shkollën teatrore shtetërore pranë Teatrit Popullor “Ivan Vazov” në Sofje (1946-1947). Mirëpo, arsimin..

20.11.20 06:15 |

Histori të harruara për gra në pikturimin bullgar

Shkolla Bullgare e Pikturimit ka traditat e veta shumëshekullore dhe emra me të cilët është e famshme në të gjithë botën. Vlaldimir Dimitrov-Mjeshtri , Zllatju Bojaxhiev , Deçko Uzunov , Ivan Mërkviçka , Ivan Milev, Konstantin Shtërkellov..

02.11.20 06:15 |

“Fustani im i nusërisë” flet në 44 gjuhë

Lidhja e një martese civile, betimi në një besnikëri të përjetshme ose e thënë në mënyrë të përgjithësuar – dasma – është një akt i shenjtë në jetën e çdo një çifti të dashuruar. Pritet me një ndjenjë të veçantë, jo rrallë të shoqëruar me frikë dhe..

27.10.20 06:05 |