Programi i ditës

author: Veneta Pavllova

Anton Mitov, “Fshataret bëjnë pazar në Sofje”

Pallati i Arteve të Bukura i Sofjes na ofron një “udhëtim në kohë”

Për më shumë se 10 muaj (nga 1 marsi i vitit 2019 deri më 12 janar të vitit 2020) në qendër të kryeqytetit mund të shihet një ekspozitë origjinale me titull “Pallati për artin”. Ajo përbën një udhëtim në kohë, kur godina qendrore e Galerisë Kombëtare me..

17.03.19 11:30 |
Защитата на Орлово гнездо на Шипка (худ. Алексей Попов)

Dita e Çlirimit – në mes të diamanteve dhe hirit të historisë

Hovi i bullgarëve drejt lirisë arriti kulmin me Kryengritjen e muajit prill të vitit 1876 e cila u shua mizorisht. Në mbarë Evropën u ngrit një valë e solidaritetit me popullin bullgar. Në shtypin e atëhershëm u botuan një sërë artikujsh..

03.03.19 08:55 |

Arkeologët përsëri prezantojnë thesaret nga të gjitha regjionet bullgare

Edicioni i 12 i Ekspozitës Arkeologjike Kombëtare “Arkeologjia bullgare 2018” u hap në Institutin Arkeologjik Kombëtar me Muze pranë Akademisë Bullgare të Shkencave. Bashkëorganizatorët janë akoma 19 muze në vend. Ekspozita jep mundësi që të..

24.02.19 10:05 |

“Zogu i bardhë” i artit në sallat e Pallatit

Po të dhurosh gjak për ndonjë operacion mjekësor kjo është një gjest për shpëtimin e jetës së njeriut. Kur disa institucione, si Galeria Kombëtare, marrin si dhuratë sende të artit – ky është një kontribut për përjetësimin e shpirtit bullgar dhe..

04.02.19 12:03 |
Снимка: БГНЕС

Arkeologjia bullgare gjatë vitit 2018: Kurorë xhevahiri me 5 (dhe më shumë) diamante

Arkeologjia shpesh herë lidhet me nocionet “thesare”, “ar”, “stolisje”. Thesare mund të jenë jo vetëm stolisjet e arta dhe qaforet me xhevahire, por edhe çdo lloj artefaktesh, të cilat zbulojnë gjëra interesante nga jeta e njerëzve të epokave..

30.12.18 10:05 |

Përparimi i Sofjes përmes prizmit të afishes kulturore

Ekspozita kureshtare “Jeta kulturore e së kaluarës së Sofjes në afishe dhe fotografi” ishte prezantuar në sallën e Agjencisë shtetërore “Arkivat”. Pavarësisht se theksi i ekspozitës është mbi kulturën, ekspozita tregon në një njëfarë mënyre edhe..

09.11.18 16:51 |

Iluministët “e heshtur”

Më 1 nëntor populli bullgar nderon iluministët e vet. Këto janë personalitete të shquara si Ivan Rillski, Paisij Hilendarski, Hristo Botev e shumë të tjerë – ata u kanë sjellë bullgarëve dritën e shpirtit në epokat, kur madje buka dhe mbijetesa..

01.11.18 15:38 |

Tempulli i librit në kryeqytetin e Sofjes – me të kaluar dhe të ardhme

“Rritet, por nuk plaket” është motoja e kryeqytetit tonë Sofje, por mund ta përdorim edhe për Bibliotekën e Kryeqytetit, e cila sivjet mbushi 90 vjeç. Lexuesit e saj këtë vit, i cili ende nuk është mbaruar, tashmë janë 50 mijë. Tendenca e..

24.10.18 16:11 |
Prof. Widen Tabakoff, viti 1964 dhe ëndrra e tij e realizuar – “Shëtitja” e Neil Armstrongut në hapësirën e Hënës më 20 korrik 1969

Widen Tabakoff – bullgari, i cili i ka përgatitur fluturimet deri në Hënë

Një ekspozitë me emrin “Kozmosi i pafund i mendimit të njeriut” u hap në sallën e kryeqytetit të agjencisë shtetërore “Arkivat”. Ajo tregon për jetën dhe veprën e shkencëtarit të shquar amerikan prof. Widen Tabakoff /1919-2015/. Ai ka lindur..

25.09.18 12:51 |
Stefan Bëçvarov, “Tunxha”

Ftesë për udhëtim, ose Jambolli i piktorëve

Banori i kryeqytetit rrallë mund të vlerësojë se sa shumë talente kanë lindur dhe punuar në ndonjë prej provincave bullgare (gjithsej 28). Në rastin konkret bëhet fjalë për provincën e Jambollit dhe piktorët e saj. Deri në fund të shtatorit në Galerinë..

15.09.18 08:00 |