Аронията- непозната и полезна

14 декара арония отглежда семейството на Илияна Иванова във видинското село Войница. Започнали преди 15 години. "Семейно произвеждаме арония. Правим сок, сироп, сладка и вино. 3-4 години беше борба да ограмотя хората какво е арония", разказа..

публикувано на 10.10.19 в 16:24

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Видински еколог с призив за едномесечно почистване

За трета поредна година Екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" във Видин организира почистване на града в рамките на цял месец. Идеята е повече хора да излязат и да почистят около и в домовете си, каза организаторът Богомил Петров...

публикувано на 26.09.19 в 17:35

Ученик от Чипровци произвежда домашна бира

Цветомир Стефанов  е от град Чипровци, ученик е в 11 клас на Финансово- стопанска професионална гимназия "Васил Левски" в град Монтана.  След проучвания и много четене, е станал производител на крафт-бира  - занаятчийска бира, която се произвежда..

публикувано на 26.09.19 в 16:37

Ловен събор събира ловците от Мездра и Роман

На 21 септември Сдружение "Ловно-рибарско дружество Мездра - Роман" ще проведе ловен събор на на стрелбището в местността "Емирски мост" край град Мездра. "Вече от доста години се провежда този ловен събор. Събираме колегите ловци. Има..

публикувано на 19.09.19 в 15:14

"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година.  Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15..

публикувано на 12.09.19 в 15:53

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Дивите прасета във Видинско са в нормалния запас

На 10 август се открива ловът на прелетен дивеч. Ще бъде разрешен отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини. 45-50 са новите ловци, изкарали курса тази година във видинското ловно-рибарско дружество, ловците са..

публикувано на 01.08.19 в 15:44

Язовирът в село Върбовчец на концесия

Още един язовир в община Димово ще бъде даден на концесия - този в село Върбовчец. Решението е на Общинския съвет.  "Синдикатът на ядрените енергетици закупиха сградата на бившето помощно училище и там ще правят център за почивка и обучение на..

публикувано на 25.07.19 в 17:23