Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът се отчита за едногодишната си дейност

Снимка: БГНЕС

Специализираният съд се отчита днес за едногодишната си дейност.

До голяма степен онова, което днес ще чуем от спецсъда, вече ни беше подготвено като информация от спецпрокуратурата, която преди няколко дни се отчете и даде статистика, която насочва и към това какво е работил спецсъдът. Със сигурност всички прогнози около създаването на тази институция, че спецсъдът ще генерира страхотни скандали, не се потвърдиха – нещо повече, той се оформи като една доста скучна и дребнотемна институция. Самите спецмагистрати си признават, че очакванията, че тежката организирана престъпност и мафията ще минат през вратите на съдилищата и прокурорските кабинети, не се оправдаха, може би защото тогава, когато се роди идеята за създаването на спецсъда, любимите организираните престъпни групи на властта преди вече бяха в СГС и нямаше как делата срещу тях да бъдат прекъснати и прехвърлени в този специализиран съд.

Това коментира в предаването "Преди всички" журналистът от БНР Силвия Великова. Тя припомни и това, че имаше много притеснения дали през този съд няма да се генерират случаи, които да стигнат до Страсбург. Тя подчерта обаче, че към този момент такива няма. По думите й причината за това е, че става дума за "кокошкарски истории", казуси, завършващи със споразумения, и няма тежки дългогодишни присъди затвор.

Силвия Великова изтъкна още, че отчетите на специализираните съд и прокуратура идват в момент, в който в България има европейски експерти, които оглеждат нещата, подготвяйки поредния доклад.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!