Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова надежда за ЕвроШвейцарския университет

Какво се случва със заявеното преди време намерение във Видин да бъде учреден Технически ЕвроШвейцарски университет- с този въпрос в РАДИО ВИДИН дойдоха представители на граждански комитет за подкрепа на университета, за да поставят своите въпроси към представителите на държавната и местната власт. Отговорите поискахме в предаването "Калейдоскоп".

"Акредитацията на ново висше учебно заведение много зависи от наличието на политическо лоби"- категоричен бе кметът на Видин Румен Видов.

"Като община и като ангажиране на общественото мнение, направихме референдум. И Видин показа, че желае да има свое висше учебно заведение. За мен този референдум е най- успешният в България, откакто съществува принципът за пряката демокрация. Резултатите доказаха, че не може да се дава негативна оценка по критерия "обществена значимост", каквато бе получил при оценяването нашият проект. Сега нещата отново зависят от Националната агенция за оценяване и акредитация и не е необходимо да се предприемат никакви действия от страна на вносителя, за да свърши Агенцията своята работа. И пак ще повторя- практиката показа, че създаването на университети е въпрос на политическо решение и политическа подкрепа"- каза Румен Видов. Кметът подчерта, че сградният фонд и терените на бившето Военно поделение са най-подходящото място за настаняване на бъдещо висше учебно заведение. Затова, независимо от тежките финансови проблеми, които трябва да решава общината, не е направил нито едно предложение за продажба на имоти от бившите видински казарми. - "Напротив- предприемаме действия да си възстановим продадени вече имоти от това място. За да може целият студентски кампос да бъде настанен там."

"Налице е един отменен административен акт- каквото е било отрицетелното становище на Националната агенция за оценяване и акредитация, с което е отхвърлена кандидатурата на Техническия ЕвроШвейцарски унивирситет Видин. Това решение е признато за неправилно. И Агенцията трябва да го преразгледа. А се запознах с Решението на Върховния административен съд- там много подробно, на 7-8 страници, са изложени мотивите на Съда. Доколкото ми е известно от общите правила, няма срокове, в които административният орган да е длъжен да се произнесе по повод на отменен административен акт"- тълкува ситуацията областният управител Пламен Стефанов и се ангажира ако в решението на ВАС има посочен срок, да го съобщи на видинчани отново от ефира на РАДИО ВИДИН.

Работят ли народните представители на Видин за идеята да има университет в крайдунавския град?

"Категорично да. Групи народни представители от Видин, Враца и Монтана още в предишния Парламент подкрепяхме тази идея. Мисля, че тя трябва да бъде реализирана в конкретиката й. За да стане това, институциите трябва да се раздвижат"- каза депутатът от Коалиция за България Михаил Миков.

"Има новина в тази връзка. Два пъти съм говорил с премиера и многократно с министъра на образованието- нямаме проблеми от тяхна страна. Проблемът беше в Комисията и по-точно в нейния председател проф. Панайотов. Имаше едни искания от негова страна към Инициативния комитет и към неговия председател, които аз не бих искал да коментирам. От април той излиза в пенсия и би трябвало Атестационната комисия да има нов председател и нещата да започнат да се случват по-бързо в интерес на ЕвроШвейцарския университет"- каза депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

А дали Видинската Света Митрополия все още е готова да предостави епархийското училище- познато на видинчани повече като бившия пионерски дом- за ректорат на новия университет?

"Когато Видинският митрополит Дометиан е поел една грижа, той винаги е стоял здраво зад това си решение. Днес в София Величкият епископ Сионий внася документи за привеждането на сградата на епархийското училище в подобаващ вид. И, дай боже, тя отново да започне да изпълнява онези свои образователни функции, каквито е имала някога"- каза архимандрит Поликарп.

Още факти по темата:

Февруари 2008:
Положителното становище на Националната агенция за оценяване и акредитация бе първата стъпка от процедурата за реализацията на образователния проект. Идеята трябваше да получи официалното одобрение на Министерския съвет и на Народното събрание. Документите бяха внесени от президента на ЕвроШвейцарския технически университет Видин професор Волфганг Кюнел заедно с кмета, областния управител и Митрополит Дометиан- така бе заявена общата воля на хората от Северозапада във Видин да заработи висше учебно заведение.

Март 2008: Започна процедурата. Техническата комисия в Агенцията по акредитация одобри внесената документация и препоръча създаване на експертна комисия за оценка.

Май 2008: Комисия от Националната агенция по оценяване и акредитация започна проверка на условията за акредитация. Бъдещото висше учебно заведение получи подкрепата на областните управители и на Враца и Монтана, а също и подкрепата на ръководителите на Бюрата по труда в общините на Северозападна България. В становищата на институциите се изтъкваше, че планираните специалности са съобразени с потребностите на регионалния пазар на труда и с приоритетите за развитие на Северозападния регион.

Юли 2008: Стана ясно, че университетът най-вероятно няма да получи акредитация.

Април 2009: Проведен бе референдум с въпрос "Да инициира ли община Видин процедура по създаване на Висше учебно заведение на територията на град Видин". Според резултатите от общо 68 935 души по списъчен състав, гласувалите са били едва 19 920 души. Позицията на Общината тогава бе, че няма да се откаже от възможността за откриване на ВУЗ. Обявено бе, че се сформира екип от специалисти, известни преподаватели и общественици, които имат опит във висшето образование и са работили по проекти за висши учебни заведения, получили вече акредитация. Те трябваше да дадат експертна оценка кой вариант е най-подходящ: автономен университет, филиал или клон на български или чуждестранен университет?

Август 2010: Решението на Висшия административен съд даде нов шанс проектът за ЕвроШвейцарски технически университет Видин да бъде спасен.

По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50