Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Създаването на овощна градина изисква много средства и грижи

"При създаването на едно овощно насаждение се влагат много средства. Инвестициите продължават до встъпването на растенията във фаза плододаване, без да има възвращаемост. Затова и при засаждането на дръвчетата трябва да се пристъпва отговорно"- каза в предаването "Земята, която ни храни" Сашка Георгиева- началник отдел "Растителна защита" в областната дирекция по безопасност на храните. По думите й стопаните трябва да се съобразяват с почвените и климатични особености на региона, защото чувствителността на отделните видове овощни култури към ниските зимни температури е различна. Най-чувствителни са прасковите, кайсиите и бадемите, по-студоустойчиви са ябълките, сливите и вишните- те са и най-характерни за региона. "От значение за запазването на видовете и добрите добиви е и възможността за напояване, както и релефът", посочи Георгиева. Според нея рисков фактор за овошките е голямата средногодишна температурна амплитуда в региона, характерни са и късните пролетни мразове. "Напоследък е повишен интересът на стопаните към засаждане на бадемови и лешникови градини, но те са по-капризни. Не трябва да се засаждат дръвчета, които са с ранен цъфтеж, като бадемът или кайсията, защото тогава е възможно да се повредят репродуктивните органи на растенията", каза още Сашка Георгиева.

През пролетта се полага основата на по-нататъшното развитие на плодовете. Затова и сезонът е особено рисков. Сашка Георгиева посъветва да продължат предцъфтежните и следцъфтежни пръскания, да се наблюдават насажденията за появата на редица неприятели. Добре се отразява и редовното окопаване около дръвчетата.
Ако сте закъснели със засаждането на фиданките- можете да го направите есента- тогава растенията ще могат да се аклиматизират и да се подготвят за новия живот.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56