Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гамафон "нормален", предстоят стрес-тестове

"Изпускането на радиоактивните благородни газове в херметичната зона по време на плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" не представлява опастност за служителите и работниците на площадката"- каза за РАДИО ВИДИН председателят на Агенцията по ядрено регулиране Сергей Цочев.

Сигнали за разлики в обявяваните стойности на газоаерозолните изхвърляния в атмосферата от АЕЦ "Козлодуй" са подадени от НД "Екогласност" до МИЕТ и до Еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. "Измерванията на изхвърляната радиация в атмосферата се правят, като за нулеви стойности се приемат минималните прагове на радиация, а не абсолютната й стойност", заяви заместник председателят на НД "Екогласност" Петър Пенчев.

Дали Атомната ни централа ще получи възможност за удължаване на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок, ще разберем в следващите месеци. Дотогава продължава разработването на критерии за сигурност, които да залегнат в изработването на общите за всички, еднотипни ядрени мощности в Европа.
 
В края на месец март се проведе Съвет по безопасност, на който специалисти от АЕЦ Козлодуй бяха подготвили подробен анализ на събитията в АЕЦ Фукушима. Тогава бе сформиран щаб, в който са включени представители на МИЕТ, БАН, ДП РАО, БЕХ и областната управа във Враца. Целта е да се проведат така наречените стрес- тестове. На техническ иезик това означава, че ще бъде направена преоценка на пределите на безопасност на българската централа. Председател на щаба е изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Костадин Димитров. Към момента не се коментира колко ще струва провеждането на стрес-тестовете.

"Процедурата за проверка на сигурността ще продължи около година. Новите тестове за оценка на пределите на безопасна експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ-а ще повторят до голяма степен проверките за безопастност, които и досега са правени", коментира Емилиян Едрев, директор "Производство" в АЕЦ "Козлодуй".
Вижте още

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов : "Моето мнение, а и на нашата парламентарна..

публикувано на 19.05.20 в 14:08