Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

13
Снимка: Радио ВИДИН

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там. 

В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в столицата. 

Днес в селото са останали да живеят 28 човека.  Забранено е да се строи и да се създават нови постройки поради опасност от свлачища. И днес в къщите продължават да се появяват пукнатини, като някои се получават от преминаващите тежкотоварни коли, други - от съществуващите свлачищни процеси. 

Безводието е друг проблем, от който се оплакват хората в селото. 

Въпреки трудностите местните жители се чувстват като едно сплотено семейство, помагат си постоянно, кой с каквото може. 



Кметският наместник Александър Александров е на 39 години. Той е млад и ентусиазиран, родом е от селото, но живее в съседното Добри дол: 
"Това ми е втори мандат... Харесва ми спокойствието, имаме зеленина, плаж. Има и старчески дом в село Орсоя... В миналото селото е било голямо за времето си, свлачището се случва през декември 1978 година, къщата на баща ми също пропадна. Свлачището е по-нависоко. Правят сондажи и следят свлачищната зона. Къщите се напукват, повечето са стари къщи. В миналото тук е имало рибарник. Но повечето хора работят в Лом, Видин, Монтана, София. Земята ни е плодородна, всичко се ражда. Кметството ни е в този бивш магазин на Наркооп, кметството е един вид за всичко. Аз им пазарувам. Хората са над 60 години и имат нужда от помощ. Имаме един автобус във вторник и един в четвъртък. Иначе викат си такси или с личен автобус, някои си взимат пенсиите от банкомат. Лекар нямаме, викаме Спешна помощ, иначе аз ги карам до болницата."


Когато в едно населено място не се живее, няма домашни животни и движение, всичко запустява и гората навлиза в селото. Навсякъде има храсти, дървета, къпини.

"Опитваме се да поддържаме чистотата, имаме един човек на 4 часа и една жена на 10 дена. Няма други хора, аз правя каквото мога. Има още един-двама, които ми помагат. Нямаме църква и читалище, пропаднало е читалището. Някои хора смятат, че това е поради канала, който е напоявал, други - заради Вранча. Тук местата са отчуждени и не се строи. 

Нямаме земеделци. Хората си гледат кокошки. Пътят ни е натоварен, за тировете няма ограничения, къщите ни са напукани... Полиция идва, но не може всекидневно... Пазарувам им от хапчета до хляб. Хлябът е най-важното. Зимата се отопляват с дърва, купуват си от частници."



Желанието на кметския наместник Александров е да има поне една чешма в селото, защото кладенците пресъхват и няма вода:

"Като цел си поставям поне една чешма да направим в селото, защото няма вода. Кладенците ни пресъхват. С Общината преговаряме, с ВиК. Поне една чешма да има, хората да си наточат за пиене, за миене. Сега караме вода от чешми от Сливата, от други кладенци... Сондаж може, но е скъпо, не всеки може да си позволи." 

Село Орсоя има и празник. На края на месец септември е съборът там. Кметският наместник ще събере хората в кметството да отбележат празника. 

Местните са се събрали пред кметството, което е бивш хранителен магазин:

"Да, от тук съм си. Работя в Общината, почиствам каквото трябва. Тук се събираме пред кметството... Понеделник, петък, сряда си взимаме хляб... Орсоя - свлачището мина, но не се знае как ще бъде, мърда, никой не знае какво е... Гледам, че се появяват пукнатини, дупки по покрива... И тировете помагат, детонация, сътресение, колко пъти сме ги замазвали... Беше хубаво селото, но не е лошо, то ми е родно село. Няма кой да работи... Оправяме косачката, ще косим..." 

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24