Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следпразнично за нарушенията на условията на труд

"Няма принудително намаляване на трудовите заплати на работниците на Дунав мост 2"- каза за РАДИО ВИДИН директорът на дирекция "Инспекция по труда" в Монтана Димитър Петров. Повод за запитването са десетките сигнали на наети в строителството на транспортното съоръжение, че принудително искат да им намалят месечните възнаграждения.

"42 български работници сами са подали молба за прекратяване на трудовите си правоотношения, след което отново са подали молби за нови трудови договори", уточни Димитър Петров. Уговореното в новите договори възнаграждение е по-ниско от старите със 60%, като от 500 лева заплатата е намалена на 310 лева." - уточнява Димитър Петров, според когото процедурата е законна.

"Работодателят твърди, че работниците няма да бъдат ощетени и ще си получат заслуженото посредством система от бонуси. Основното трудово възнаграждение ще се плаща само когато не се извършва акивна трудова дейност", обясни още директорът на Инспекцията.

"Не работим повече часове отколкото преди 20 години. Работодателите осигуряват нормални условия на труд"- са преобладаващите мнения сред жителите на Монтана- един от градовете, който, заедно с Видин и Враца, е сред обявените за най-бедни в Европа.

"Със засилване на сезонната заетост се увеличават и съпътстващите я проблеми", коментира ситуацията в област Монтана Димитър Петров. При проверка на лозов масив в района например е констатирано, че 27 работници нямат трудови договори. От разговор с тях станало ясно, че дори има такива, които са регистрирани като безработни и вероятно получават обезщетения... А на следващия ден част от работниците представили граждански договори.

"Според кодекса на труда, задължението на страните да уредят отношенията си е само като трудови правоотношения, а именно със сключване на трудов договор. Когато Инспекцията по труда констатира, че работната сила се престира като такава, не приема гражданския договор за документ", обясни директорът на Инспекцията. Повечето актове, съставени през първото тримесечие на 2011-та година, са за забавени или неизплатени трудови възнаграждения. Актовете за този вид нарушение са до 5 хиляди лева.

"Регулярно съществува проблем с изплащането на възнагражденията в две предприятия, които работят на територията на една площадка, т. н. птицекланица. Фирмите са "Булгарплод" и "Полтри продъктс"- уточни Димитър Петров. И двете фирми са санкционирани.
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40