Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на храбростта и българската армия

Обръщение на председателя на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин Александър Русев:

6-ти май е не само имен ден, на който почитаме Св. Георги Победоносец, римски пълководец, загинал за Христовата вяра, не само празник на Българската армия и военнослужещите, а и Ден на храбростта, когато утвърждаваме добродетели и качества като достойнство, чест, доблест, воля, мъжество... Смелост се проявява не само на бойното поле по време на война. Достатъчно сила в житейския смисъл на думата се изисква, например, да приемеш предизвикателството да живееш в най-бедния регион в Европа и това да не те сломи, а напротив - да продължиш с гордо вдигната глава в името на живота, в името на децата- нашите наследници, на идните поколения, в името на бъдещето. И всеки един от нас- кмет, областен управител, партиен функционер, лидер на гражданско сдружение или обикновен гражданин на Видин, сме приели това предизвикателство, този нелек път. Но, както е казал великият адмирал Хорацио Нелсън, разбил непобедимата испанска армада - "Това, което не ме убива, ме прави по-силен". Ако за някои това е далечна английска поговорка, то за нас е ежедневие - нещо, което бихме могли да заявим без преувеличение.

Законът на природата е неумолим - някои воини ни напускат, но други, бъдещи воини ще се родят, и аз вярвам в това. На този ден нека да си спомним за бай Сашо- председателя на Съюза на ветераните от войните- Александър Митев. Няма да припомням заслугите му в инициативните комитети за построяването на войнишките паметници през последните години във Видинска област, нито участието му във Втората световна война или живота му на общественик, а ще акцентирам на нещо лично, може би сантиментално. Днес имам право на това- той винаги ме хващаше под ръка, когато излизахме да поднесем цветя или венци и ми казваше: "Русев, ние винаги ще бъдем заедно..." Според мен, тази приемственост между поколенията е изключително важна!

На днешния ден, освен да поздравим военнослужещите и техните семейства, особена почит трябва да отдадем и на онези, които са на бойно дежурство в момента или изпълняват мисии зад граница, далеч от пределите на нашата родина, нерядко във враждебна обстановка. Бих искал да завърша оптимистично и затова ще се върна там, откъдето започнах:

Ако е вярно, че "България е там, където има поне един българин", то само може да се радваме, че воинските добродетели във Видин са живи и продължават да съществуват в това знаме, в тези пагони и най-вече - във всички Вас!

Честит празник!
По публикацията работи: Александър Русев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юли 2024 година

До събота продължава фестивалът Дунавски вълни в парк "Владикина Бахча". Днес децата се радваха на улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение.  Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход.                     От днес,  25 юли, с един час се увеличава..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Патриарх Даниил ще уважи празника на Вършец

За първи път в историята на курортния град български патриарх ще присъства на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  На 2 август Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат в града при храм "Свети Георги Победоносец" от 18:00 часа. Всички граждани, ще могат да получат благословията на патриарха.  В..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Сладка изненада за посетителите на крепостта Баба Вида

С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". За инициативата съобщи директорът на музея Христина Кирилова:   "Решихме да зарадваме хората, които посещават средновековната крепост- един от най-посещаваните ни обекти ... " Върху опаковката на захарните изделия са..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Осъвремениха част от реквизита на Музеен комплекс - Берковица

Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на  Музеен комплекс - Берковица. Това съобщи директорът на комплекса Станислава Витанова и посочи някои от изпълнените дейности. "Става въпрос за три от нашите обекти - това са къща музей "Иван Вазов", Градска художествена галерия и Етнографския..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която отскоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Лекар специализант съм в момента към болница "Шейново" в София, втора година. Към видинското отделение по акушерство и гинекология се присъединих есента..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02