Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внимание! Има условия за образуване на градушка

Броени дни преди официалното откриване на сезона за борба с градушките, във Видин очакват зарядите, с които от 25 площадки ще бъдат атакувани градоносните облаци. Видинският полигон покрива около 2 милиона декара площ- земеделска земя и гори.

"Службата се нарича "Борба с градушките", но работата на специалистите е не да се борят с природата, а с методите на природата да се борят срещу едно явление, което често унищожава посевите на хората"- каза в предаването "Земята, която ни храни" по РАДИО ВИДИН директорът на Регионална дирекция "Борба с градушките" във Видин Румяна Тошева. По думите й не може да се говори за стопроцентова противоградова защита, защото нерядко има нахлувания на студени фронтове, при които се образуват и мощни клетки. "Тогава е трудно да повлияем, независимо с какви средства разполагаме"- каза Тошева, като спомена и опустошителната градушка в село Бело поле през август 2010 година.

Видин, заедно с Монтана, Враца и Плевен, както и земите от Пазарджик до Сливен, попадат в най-градобитните райони в страната- това сочат данните от изследване при създаването на системата на градозащитата. Преди две години в Бърдарски геран е монтирана модерна компютърна радарна система за автоматична обработка и подаване на командите за стрелба към ракетните площадки. На няколко минути системата анализира метеорологичната обстановка и сигнализира дали приближават опасни облаци.
 
"По вътрешна мрежа получаваме цялата информация за развиващите се процеси от полигона в Бърдарски геран"- уточни Румяна Тошева, като посочи, че градушката е непредвидимо явление, затова и броят на противоградовите ракети не може да се планира.

Добре е обаче да знаем, че ракетните площадки спасяват всяко лято голяма част от продукцията на земеделските стопани, но според специалистите най-добрата защита е застрахраховането на реколтата.
Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45