Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За правото виждане в кривото огледало на живота


Фотографът Златко Ангелов- един усмихнат и ведър човек, който видимо е усвоил най-мъдрия урок в лудото време, в което живеем- умението да не бърза за никъде. И който е успял да съхрани елегантното си чувство за хумор, нещо също толкова потребно и определено също в голяма недостатъчност днес...

Умението му право да вижда в кривото огледало на живота е оценено и от познавачите- международното жури в "Дома на хумора и сатирата" в Габрово тази година одобри творбите на 600 автора от 56 страни в шестте раздела- карикатура, графична рисунка, живопис, скулптура, плакат и фотография.

Сред тях са и двама наши съграждани- главният редактор на в-к "Видин" Робърт Николаев и нашият гост- Златко Ангелов.

Номинираните творби двамата видинчани подарили на "Дома на Сатирата", срещу което авторите получили много ценни свидетелства, които опрощават всички техни грехове до днешна дата- сега, в 11-тата година от третото хилядолетие. "Ние ще трябва да започнем отначало с греховете- но и ще трябва да внимаваме, защото сега сме на нула, но не се знае дали пак ще бъдем гости на Габрово и дали ще има пак ново опрощение..."- казва Златко Ангелов. Това не е първото му вземане- даване с Габрово.

"Първото ми участие е от началото на 70-тте години. После някак животът ни завъртя... До тазгодишното издание на Габровското биенале. Робърт ми показа неговата снимка- шаржов автопортрет "Котараци с мустаци" и аз направо се влюбих в нея. Той обаче ми постави условие- ще я прати в Габрово, само ако и аз пратя своя фотография. След кратък размисъл и едно мое хрумване, което роди фотонаходката "Атака" и шаржа "Забрането за блондинки", решението бе взето и четирите снимки- изредените до тук и заснетата в Страсбург фотография на Робърт "Ден на отворените врати (торби) в сградата на ЕП", заминаха за конкурса"- уточнява гостът.

Снимките не просто са високо оценени- "Котараци с мустаци" всъщност оглавява изложението! Колкото до Златко- на него късмет в Габрово му носят идентифицирани летящи обекти и четириноги такива...

Тази година гълъб, който атакува "достойнството" на скулптурата "Плувецът" при старата гребна база на Видин, а преди години- самолет от селскостопанската авиация, който атакува вратата на местния футболен отбор... Следва магаре, което стои под афиша на филма "Не си отивай" и три кучета, които вместо да се страхуват от високите води на река Дунав през април 2006-та, се ухажват най-безгрижно на две педи суша край водата, с ниво близо 10 метра...

"Да гледаш в тъмното как върху хартията излиза образ..."- това е голямото майсторство, казва Златко, макар че днес и той се ползва от бързината и сигурността на дигиталните апарати. И въпреки капаните на социалните мрежи, иска да показва нещата си. Защото:

"За един фотограф да показва творбите си означава да показва авторството си. Като създам нещо, аз бързам да го споделя. И ако се хераса, съм щастлив. Може би затова най-много ме е теглила репортажната фотография. Години наред съм работил за вестници. Обичам и шаржа. А най-обичам да споделям заснетото"- признава фотографът, за когото споделянето е било, е и остава най-важното нещо в живота. Това е и неговият отговор на въпроса, с който затваряме всяко издание на "Калейдоскоп"- за онези малки делнични задачки, с които мислещият човек прави света по-малко суров и по-приемлив:

"Сами да се погрижим за това денят ни да бъде по-топъл, по-спокоен, споделен... За което няма да ни е излишна и малко носталгия."

По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50