Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече целувки- по-щастлив живот

Казват, че човек прекарва една трета от живота си в сън, и едва 15 дена- целувайки се. Целувката е знак за близост, признак на внимание и любов от страна на близък човек. Много са видовете целувки, но всички те ни карат да се чувстваме млади, обичани и щастливи.

"Целувката предизвиква много приятни емоции, които водят след себе си редица положителни ефекти. Целувката обаче може да доведе и до някои проблеми и сериозни заболявания като туберкулоза, сифилис и СПИН"- това каза за РАДИО ВИДИН д-р Марияна Чавдарова - началник отдел "Опазване на общественото здраве" в Районната здравна инспекция, Видин. "Целувайте се, но все пак внимавайте"- посъветва специалистът.

 
"По принцип българинът харесва целувките и обича да се целува. Жените се целуват повече, отколкото мъжете, но по-скоро целувката при тях е като поздрав или изразяване на радостно отношение"- това каза в "Посоките на делника" Галя Димитрова- магистър -психолог и психотерапевт от Монтана. По думите й целувката е различна- започва се с първата-майчината, която е израз на нежност, любов и подкрепа и ни съпровожда през целия живот. "Когато е свързана с романтични преживявания, целувката може да предизвика срив от сексуална енергия, но винаги е прелюдия към определен тип взаимоотношения, израз на добро чувство и на положително отношение"- каза психотерапевтът и посъветва: "Нека всеки да дава воля и свободен израз на емоциите си, особено когато са положителни, да може да изрази обичта си към най-близките си хора, да не бъде пестелив на целувки и да изразява обичта си чрез целувки всеки ден!"

6 юли се отбелязва като Световен ден на целувката. Идеята е празнуването на целувката заради самото удоволствие от целуването, а не вялата формалност при поздрав или прелюдия към едни други неща.
Не са малко обаче забраните по света, свързани с целувките. Във Франция, например, е забранено хората да се целуват на железопътни линии. Законодателството на американския щат Индиана забранява на мъж с мустаци да целува човешко същество. В Кънектикът е забранено да целуваш жена в неделя, а в Айова- целувката с непознат. В България пък в целуването няма никакви ограничения/поне засега/, така че няма какво да ви спре да се целувате- с любимите си хора!
По публикацията работи: ЕКИП НА РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45