Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът старата Туристическа спалня във Видин- "Параграф 22"?!

"Не е редно в центъра на Видин, при това на една от главните улици, години наред да стои тази опасна полуразрушена сграда и то на метри от входовете на жилищата ни. Общината трябва да се намеси за решаването на проблема. Всички ние сме съвестни данъкоплатци и искаме ответна реакция за сигурността ни"- е позицията, около която се обединиха живеещите в близост до старата Туристическа спалня на улица "Александър II". Сградата е опасна както за живеещите в района, така и за преминаващите по прилежащия тротоар хора и паркираните наоколо коли. Отдавна занемарената стара сграда се е превърнала в бунище и свърталище на скитници. Съседи припомниха и случая, при който преди три години тук жестоко бе убит човек.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Община Видин отдавна работи по решаването на този проблем, но той е изключително тежък, защото се отнася за нещо, което не е нейна собственост"- коментира главният архитект на Община Видин Ангел Недялков и допълни, че през 2008 и 2009 година две комисии, съвместно с Министерството на култураталтурата, са се занимавали със случая. Становището им е било, че сградата е амортизирана и са нужни спешни мерки за обезопасяване или в крайна сметка за ликвидацията й, след като протоколът с констатациите се съгласува на съвет в Националния институт за паметниците на културата.

"Комисията се проведе на 7-ми февруари 2008 година, а до момента ние все още нямаме официално становище за бъдещето на сградата от Министерството на културата". Според арх. Ангел Недялков, от общинската администрация са изпратени вече три писма до собственика на имота с предупреждение, че ще бъде санкциониран. В последното писмо той е предупреден, че ще бъдат предприети мерки по нейното обезопасяване за сметка на Общината, а парите после ще бъдат търсени по съдебен ред от него.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В момента Общината не може да направи това, защото сме в тежка икономическа криза и не можем да си позволим тези разходи. Не мога да кажа как точно ще се развият събитията, защото ние сме предоставили цялата документация на Министерството на културата и от тях очакваме становище, но събарянето на сградата трябва да стане по инициатива на собственика. Ние нямаме нито правото, нито възможността да инициираме разрушаването. Това е параграф 22- движим се в един затворен кръг"- обобщи главният архитект на Община Видин Ангел Недялков.

"В момента се борим с Общината да разрушим сградата"- бе репликата на настоящия собственик на опасната постройка Иларион Дочев. Според него бъдещите действия в тази посока зависят не от министерството, а от кмета на Общината.

"Сградата е архитектурен паметник с местно, а не с национално значение. Това означава, че не е в Централния регистър на архитектурните паметници"- каза още Иларион Дочев.
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
И докато Община Видин и собственикът на старата Туристическа спалня умуват какво да правят, живеещите в близост до руината остават с надеждата, че поне боклуците в и около набедения паметник на културата ще бъдат почистени; че няма да се стигне до ново убийство в района; че след поредната буря части от сградата, от покрива на която растат многогодишни дървета, няма да паднат и да осакатят някого или да повредят собствеността им...
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00