Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За лозето, капризната Гъмза и ароматното вино...

"Очаква се добра реколта от грозде, към момента състоянието на лозовите масиви е добро". Това каза в предаването "Земята, която ни храни" по РАДИО ВИДИН Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство от Опитната станция по земеделие във Видин. По думите й и тази година, както през 2005-та, се наблюдават леторасти с по четири грозда. "Родовитостта е много добра, но е добре лозарите да извършат зелена резитба, като премахнат безплодните и част от плодните леторасти, за да могат лозите да изхранят останалите гроздове"- каза Владимирова.

 
По думите на специалиста най-разпространени за тази година са гъбните болести- обикновената мана, брашнестата мана/оидиум/ и сивото гниене. В момента на места се наблюдават огнища на брашнеста мана. "Кафявото гниене- най-късната форма на обикновената мана, унищожава гроздовете и може да съсипе цялата реколта"- каза специалистът и посъветва стопаните ако засекат симптоми на болестта, да третират. Все още няма признаци на сиво гниене, то се появява на по-късен етап, но трябва да се наблюдава. "Важно е да се знае, че последните пръскания се извършват преди беритба- около 40 дни за десертните сортове и около месец- за винените", посочи Владимирова.

 
"Лозето не се гледа по учебник", категорична е специалистката, според която всяка година е различна, борбата с болестите и неприятелите- също и трябва да се извежда само тогава, когато е необходимо. Съветите са- да не се пръска при горещо време и при температура над 35 градуса, защото тогава всички болести загиват. А за да се предпазят насажденията от гъбни болести, добре е да се премахват тревите около лозите. Освен това, в сезона на градушките е добре да се знае, че до 24 часа след паднала градушка, задължително се пръска с 2% бордолезов разтвор. Ако градушката е ударила преди 10-15 юни, се прави зелена резитба, за да може да се спаси поне растението, но при паднала градушка през месец юли и август, в известна степен може да помогне само третирането със съответните препарати.

 
 
Според младата лозарка през последните години се създават нови масиви, но и много лозя се изоставят. Според нея основната причината е финансова- за да се запазят лозята, се изискват много пръскания, а не винаги продукцията намира реализация на стойност, която удовлетворява производителите. Не е без значение и факта, че за разлика от зърнените култури, при лозарството има много ръчна работа.

Гордост за Владимирова- като лозар и научен работник- е фактът, че се заела с нелеката задача, да възвърне славата на сорта Гъмза, който е традиционен за Видинско и да го направи по-устойчив на атмосферни влияния. "Всеки, който опита гъмзовото вино, остава впечатлен, защото Гъмзата е един от малкото сортове, който може да достигне до 33 % захарност. Капризна е, но си заслужава да се отглежда- заради рубиновия цвят на виното, заради плодовия аромат и приятния всук", категорична е младата лозарка.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56